Het planten van ruim 500 nieuwe eiken door de Koninklijke Ginkel Groep in het parkbosvak voor kasteel Eerde is begonnen!

Precisiewerk

Het oorspronkelijke achttiende-eeuwse ontwerp van dit vak komt terug. De bomen worden geplant in een strak vierkantsverband, steeds op dezelfde afstand van elkaar. Een precisiewerkje, waardoor straks van alle kanten fraaie zichtlijnen ontstaan.

Natuurmonumenten werkt bij kasteel Eerde in Ommen aan herstel van het oorspronkelijke, achttiende-eeuwse tuinontwerp. Nieuwe bomen komen in een strak vierhoeksverband te staan. Een precisiewerkje met tuinkunst als resultaat.

Cultuurhistorische parel

Er wordt hard gewerkt in één van de vier parkbosvakken bij kasteel Eerde in Ommen. Dit deel van het parkbos krijgt zijn oorspronkelijke ontwerp terug. In 2010 concludeerde het bekende bureau SB4 na uitgebreid onderzoek, dat ‘Eerde een museum van historische tuinstijlen is, een cultuurhistorische parel’. De huidige bomen zijn aan het eind van hun leven en takelen snel af. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, moest er iets gebeuren. ‘Het kappen van de oude bomen gaat ons aan het hart. Toch hebben we uiteindelijk besloten om de gelegenheid aan te grijpen en het bijzondere, achttiende-eeuwse ontwerp in ere te herstellen’, aldus boswachter Marion Plagge van Natuurmonumenten.

Op schema

Het grootste deel van de bestaande bomen is inmiddels omgezaagd. De stammen kunnen nu afgevoerd, waarna de voorbereidingen beginnen voor het planten van ruim 500 jonge eiken en ruim 3.000 heesters. Daarmee ligt het werk goed op schema. Als het broedseizoen begint, moet het klaar zijn en keert de rust in het bos terug.

bron: Natuurmonumenten