Als een bedrijf sinds 1903 bestaat dan kan je gerust spreken van een rijke historie.

In de serie ‘van Ginkel-nostalgie’ een herinnering uit vervlogen tijden die na vele jaren nog steeds tot de verbeelding spreekt.

 

Het Franse Gat is een wijk het zuiden van Veenendaal en is gebouwd in de wederopbouwperiode tussen 1952 en 1962. Hoe de naamsaanduiding “Het Fransche Gat” is ontstaan is niet duidelijk, er zijn twee theorieën over de oorsprong van de naam:

De lage ligging van het gebied ten opzichte van overige delen van Veenendaal. Oorzaak hiervan is de vroegere vervening. Het gebied zou naar de eigenaar het ‘Gat van Fransch’ genoemd zijn.

Een andere verklaring gaat terug naar de 18e eeuw, een Franse legerafdeling zou hier voor korte of langere tijd gelegerd zijn geweest.
‘Uitbreidingsplan het Franse Gat’ werd in 1948 vastgesteld. In de jaren vijftig van de vorige eeuw begon de bouw van de wijk.

Willem Adriaan van Ginkel (2e generatie van het familiebedrijf en grootvader van de huidige directeur Koninklijke Ginkel Groep) maakte de groenplannen voor de wijk. Wim – senior – was een planten- en bomenliefhebber en probeerde veel variatie aan te brengen . Zowel in habitus, seizoensbeleving etc.

Mooi voorbeeld de afgelopen weken was de Jan Steenlaan, waar elk jaar weer de bomen in een prachtige bloesem zijn getooid. De groenvoorziening is rond 1955-1960 bedacht en  aangeplant door de toenmalige Fa. A.P. van Ginkel toendertijd gevestigd aan de Nieuweweg 13 te Veenendaal tegenover de Nieuwe Molen / Zuidereng.

De komende maanden zal de Ginkel Groep terugkeren naar de Nieuweweg (Noord) na hier een kleine 40 jaar weg geweest te zijn.