Aanmelden

De workshop wordt verzorgd door Koen Antonis & Mark Rotteveel. Koen is tijdonderzoeker bij de provincie Noord-Brabant en werkt aan een toekomst-toets voor beleid. Lange termijn is meer dan korte termijn die lang duurt.  Mark adviseert vanuit zijn rol bij de Koninklijke van Ginkel Groep over innovatieve groen oplossingen. Hij weet hoe je groen kan toepassen als oplossing voor een breed scala aan uitdagingen waar we voor staan.

In deze workshop zoomen we in op de zachte waarden van een gebiedstransformatie. Wanneer een gemeente samen met haar partners voor een transformatie staat, ontstaan er nieuwe bestaans- en gebruikswaarden. Een gebied krijgt een nieuwe functie, maar wat is deze functie waard?

Met name de betrokkenheid van diverse thema’s als voedsel, energie, leefbaarheid en klimaat maakt transformeren een uitdaging. Waar sommige waarden hard zijn en expliciet op een rekening staan, is dat bij andere waarden moeilijker. Zaken als een gezonde leefomgeving, schone lucht en culturele aantrekkingskracht komen niet samen met de energienota door de brievenbus.

De positie van zachte waarden binnen een gebiedstransformatie staat in deze sessie centraal. Dit vanuit een element dat in vrijwel iedere transformatie een plek heeft “de boom”. Een boom is er alleen niet van vandaag op morgen. Door bomen in een lange termijnperspectief te plaatsen, zien we in hoeverre zij waarden hebben en hoe deze waarden zich in de tijd ontwikkelen.

Het lange termijnperspectief dat we hanteren is: een Brabant vol bomen.

Stel dat we bij gebiedsontwikkelingen in de basis uitgaan van een (stads)bos. Wat betekent dit dan?

  • Hoe ziet de leefomgeving er dan uit?
  • Wat is het nut van dit stadsbos en voor welke waarden is zij een drager?
  • welke nieuwe dilemma’s levert dit op?

Uiteindelijk bieden we een stadsbos aan als recept voor Brabantse problemen. Uiteraard met bijsluiter, zodat het gebruik wel verantwoord blijft. Ieder medicijn heeft ook een prijskaartje, maar je krijgt er veel voor terug: gezond worden! Dat is onbetaalbaar. Toch leren we je hoe we de baten van bomen wel kunnen kwantificeren en verwaarden.

16 februari 2023| 15:40 uur tot 16:40 uur

Locatie: Ingenhousz, Doctor Jan Ingen Houszplein 42, 4814 EH Breda

Advies van een projectadviseur
Advies van een projectadviseur

Ik ben Mark Rotteveel en adviseer u graag