Leren tot je groen ziet!

In het vaktijdschrift Onderwijs & Bouw wordt onder de noemer van Frisse scholen aandacht besteed aan actuele zaken en innovatieve ontwikkelingen in het onderwijs en gebouwen.

Al vaker beweerd maar nu ook echt aangetoond; planten in de klas bevorderen leerprestaties!

Planten in de klas zijn een goed idee. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere TNO, samen met Fytagoras Plant Science, gezondheidsinstituut NIGZ en Air So Pure. In klaslokalen met planten wordt de lucht beter gezuiverd. En dat is volgens het onderzoek hard nodig: in klassen zitten doorgaans veel kinderen in een relatief kleine ruimte. Dit zorgt voor hoge concentraties CO2, terwijl de luchtvochtigheid laag is. Ook hangen er allerlei fijnstoffen in de lucht, zoals formaldehyde en chloroform. Dit kan ervoor zorgen dat kinderen zich sloom voelen, wat hun leerprestaties niet ten goede komt.

De planten pakken al die problemen aan, door de lucht goed te zuiveren, vertelt Bart Dijkman, vestigingsleider bij de Ginkel Groep, een allround hoveniersbedrijf dat werkt aan het duurzaam vergroenen van onze leefomgeving. “Planten brengen water, damp en zuurstof in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid in de ruimte stijgt. In combinatie met airconditioning ontstaat het perfecte binnenklimaat. Want een teveel aan vocht in de lucht, wat op warme dagen kan ontstaan, wordt door de airco afgezogen. Zo wordt in de zomer en winter een constante luchtkwaliteit gerealiseerd.”

Prestaties verbeteren met 20 tot 40% “Wanneer de omgevingslucht zuiver en goed bevochtigd is, worden minder gezondheidsklachten gemeld, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en keelklachten. Zowel de prestaties van kinderen in de klas als van de leerkrachten verbeteren, met gemiddeld twintig tot veertig procent! Eén plant per persoon is hiervoor al voldoende.” Daarnaast hebben de planten een geluidsabsorberend effect én kunnen kinderen er veel over leren. Groen in de klas Volgens Dijkman kan op verschillende manieren invulling worden gegeven aan groen in de klas. “Het plaatsen van plantenbakken met verschillende groene planten bijvoorbeeld, maakt al een heel groot verschil.” Ideaal zou volgens hem een binnentuin zijn, maar dit is niet overal even makkelijk te realiseren. “De plaatsing van een solitaire boom in de ruimte of de inrichting van groene plantenwanden zijn dan een uitstekend alternatief. Uiteraard verzorgen wij eventueel ook het onderhoud van de beplanting.

Mogelijke toepassingen: Planten in potten, Groen aan de wand en Tuin onder een dak.

Informeer naar de mogelijkheden en stuur een mail naar ib@ginkelgroep.nl

Lees hier het artikel: Onderwijs 02 frisse scholen van Ginkel