Logistieke precisieoperatie: bouwkraan eruit; boom erin!

In opdracht van Vinkbouw Nieuwkoop start de Koninklijke Ginkel Groep binnenkort met de realisatie van een daktuin van 1250 m2 bij het nieuwbouw appartementencomplex Hortus Wijk bij Duurstede. Vooruitlopend daarop moest een aanwezige boom verplant naar het kraangat waar enkele uren ervoor nog de vaste torenkraan stond. Een logistieke precisieoperatie die de nodige voorbereiding eiste.

Deze week was het zover!
Met een forse mobiele telekraan werd de aanwezige vaste bouwkraan afgebroken. Tegelijkertijd waren onze specialisten van Pius Floris Boomverzorging Veenendaal druk bezig om de boom vanuit de bestaande groeiplaats op een dieplader te hijsen. Zodra de laatste vrachtwagen met resten van de afgebroken vaste bouwkraan het bouwterrein af reed, werd de openbare weg afgesloten. Vervolgens zette de  dieplader met boom zich in beweging. Over een route van enkele honderden meters lang, is de boom soepel naar de bouwplaats gemanoeuvreerd. In de korte tijd tussen het afbreken van de vaste kraan en het inhijsen van de boom, moest ook nog de boomplantplaats in het kraangat  worden gevuld. Vervolgens werd de boom door de zware mobiele torenkraan vanaf de dieplader met een enorme zwaai naar de nieuwe boomplantplaats in het hart van het gebouw gehesen.

Win-win situatie
Projectontwikkelaar AKM Reales wenste een forse boom aan te planten omdat de boom nogal beeldbepalend is binnen het nieuwbouwproject. Bij de herinrichting van de nabijgelegen openbare ruimte zou een aanwezige boom het veld moeten ruimen. Met de circulaire gedacht in het achterhoofd is één en één dan twee; met de gemeente Wijk bij Duurstede werd de deal gesloten de boom binnen het Hortus-project her te gebruiken. Na een langere voorbereidingstijd is de boom nu net voor het eind van het verplantseizoen verplant. De boom bleek op de oude standplaats een verrassend compacte wortelkluit te hebben ontwikkeld, waardoor het te hijsen gewicht een stuk lager was als gedacht. Op de nieuwe plaatplaats krijgt de boom nog intensieve nazorg door onder andere de aanleg van een volautomatisch druppel-irrigatiesysteem.