Met man en macht werken abseilers aan een mooi dak op het Atlas Theater. Een flinke klus met een bijzonder resultaat.

Bas Beld, werkvoorbereider bij aannemer Dura Vermeer Bouw Hengelo ziet het dak steeds groener worden: “Het is wel extra speciaal dat het Atlas Theater een mooi groen dak krijgt, met allerlei kruiden en grassen. Het gebouw krijgt zo nog meer uitstraling. Ik vind het heel mooi.”

In de touwen Walter van Werken is projectadviseur bij hoveniersbedrijf Koninklijke Ginkel Groep. Hij is van idee tot uitvoering betrokken bij het dak van het Atlas Theater: “Het is een mooi en uitdagend project. Sommige hellingen zijn wel 50 graden.” Als projectadviseur wil je ook weten hoe het is om op grote hoogte te werken. Met enige regelmaat gaat Walter daarom het dak op. “Natuurlijk ga ik ook in de touwen. Dat is een behoorlijke uitdaging.” Hark en schep goed zekeren. Voor het dak heeft Van Ginkel speciaal opgeleide dak-hoveniers “Het dak is behoorlijk schuin en hellend. Daarom zijn er op verschillende plekken ankerpunten gemaakt. Abseilers kunnen zich zekeren aan deze punten en veilig het dak op. Een team van ongeveer 5 man werkt aan het dak in Emmen. Voor deze extreme hellingen heeft het personeel een extra klimcursus gehad in een klimhal. Daarnaast zijn er nog trainingen geweest op het dak zelf. Ook het materiaal heeft meer aandacht nodig. Je schep of hark moet je zekeren. De hoveniers werken in diensten omdat de spierbelasting behoorlijk hoog is. Het is best vermoeiend omdat je in een onnatuurlijke houding staat, maar de hoveniers vinden het een mooie klus.”

Margrieten, Boterbloemen en Tijm Het dak van het Atlas Theater is bijzonder om verschillende redenen. De afwerking bestaat bijvoorbeeld uit 35 soorten wilde bloemen, kruiden, grassen en planten. De bloemen hebben een grote aantrekkingskracht op vlinders en bijen. Voordat er planten kunnen groeien, moet er een robuuste onderlaag liggen. Daarom komt er eerst een rubberen mat op het dak. Op die mat komen horizontale kunststof ‘banaantjes’. Daar blijft de grond goed op liggen. Vervolgens worden en matten van ongeveer 20 meter lang uitgerold. Op die matten zitten de grassen, kruiden en bloemen.

bron: Emmen.nu