Wat kun je allemaal met regenwater in je tuin doen? Opdrachtgevers stellen (gelukkig) steeds vaker deze vraag. De regenwater cascade tuin laat het allemaal zien. Een tuin om lekker te relaxen, rond te wandelen met aandacht voor alles wat er bloeit, groeit, beweegt en leeft. Een ambitieuze en meedenkende opdrachtgever, het ontwerp van Stadsgras en het beplantingsplan van Tebuiten bracht verschillende elementen samen.

Een nieuw waterelement zet je tuin echt ‘aan’. Voor vogels en insecten is water is een bron van leven. Waar water is, is leven. Bij dit ontwerp was de opdracht om het water niet te laten verdwijnen in het riool, maar juist tot iets sprankelends te maken. Het hoogteverschil van vier meter bood hiervoor alle kansen. Om regenwater te bufferen als een grote regenton, is in de tuin een groot ondergronds waterreservoir gemaakt die met een energiezuinige pomp zes opeenvolgende poeltjes vol laat stromen. Het geluid, de lichtinval en de beweging van water maken de plek tot iets bijzonders. De beekloop en de cascades zijn gemaakt door de betonklinkers en konkels uit het talud opnieuw te gebruiken. Dit materiaal hoort echt bij deze plek en hergebruik zorgt voor een efficiënte workflow, en er hoeft minder materiaal te worden aan- en afgevoerd. Ook de aanwezige betonnen trap op het talud is hergebruikt als bestaande basis voor deze tuin. Dit is verder aangevuld om het hoogteverschil te accentueren. Met muurtjes van tufsteen en een waterspuwer zijn de verschillende poeltjes gemaakt. Dit ontwerp heeft een bijdrage ontvangen uit de subsidieregeling groenblauwe initiatieven van gemeente Arnhem.

Het ruimtelijk ontwerp komt tot leven met een klimaatbestendig beplantingsplan waarmee er weer een natuurlijke tuin midden in de stad ontstaat. Het beplantingsplan bestaat voor een groot deel uit varens, grassen en bodembedekkers. Hier en daar met een zone met roodbladige planten en rode bloemen. Halverwege kleine heesters die de hoogteverschillen en de diepte van de tuin accentueren. Er is een tweede informele wandelroute door de tuin gemaakt van houten stammetjes langs de cascade. Het on-Nederlands hoogteverschil maakt deze tuin echt uniek. Je waant je in de bergen bij een waterval. Hiermee is de tuin een plek om in elk jaargetijde iets te ontdekken. Vanuit het huis is er mooi zicht op het talud met de cascade en vanaf het hoogste terras een prachtig uitzicht op de omgeving.

Ontwerp en beeldmateriaal: Stadsgras
Beplantingsplan: Tebuiten
Aanleg: WACO Groenvoorzieningen

WACO Groenvoorzieningen is onderdeel van Koninklijke Ginkel Groep