Gert is zo’n hovenier en vergroent gebouwen. Hij liet Matthijs zien dat de imposante groene gevel van Aeres Hogeschool Almere vol zit met technische snufjes om het groen goed te laten groeien. Matthijs was minstens net zo onder de indruk van het dak. Daar staan 6 bomen en zo’n 2000 planten met circa 30 verschillende inheemse plantensoorten. Op het dak zelf wordt 59.600 liter water gebufferd. In de naastgelegen waterberging in de grond nog eens 28.000 liter.

Carlos liet Matthijs zien hoe binnen het gebouw gebruik is gemaakt van tropische en subtropische planten ter bevordering van de luchtkwaliteit. Door een grote variëteit aan planten in bladvorm en kleur is er een levendig geheel ontstaan. Naast bekende systemen als hydro- en grondcultuur zijn hiervoor ook mudulaire systemen toegepast. Een echte innovatie is de videwand. Die is uitgevoerd als een cascadesysteem waarbij water wordt vastgehouden zodat de planten over voldoende water beschikken.

En ja, het gebouw ziet er prachtig uit. Maar veel belangrijker, dit gebouw staat er niet alleen voor het gebruik van de mens. Dit levende, natuurinclusieve gebouw brengt natuur terug in de stad en laat de stad leven!

Van Matthijs is een filmpje gemaakt om andere jongeren te inspireren en te laten zien hoe interessant en innovatief werken in de groene sector is. Dit filmpje is onderdeel van de campagne Groeien door Groen. Groeien door Groen is een initiatief van FNV, CNV, Koninklijke VHG en Colland.

Meer weten over Aeres Hogeschool Almere? Ga naar de projectpagina.