T 0318 51 90 39

Een groene gevel zonder toeters en bellen

06 januari 2022 - Ginkel

Een verticaal groensysteem vraagt doorgaans een hoop techniek. Dit kan natuurlijk ook anders. Bijvoorbeeld door jutezakken gevuld met zaden, klei en substraat tussen het puin in schanskorven te plaatsen.

De Koninklijke Ginkel Groep en Baljon landschapsarchitecten hebben dit systeem bedacht voor het nieuwe bedrijfsgebouw Biopartner 5 in Leiden. Een bijzonder gebouw, want de gebruikte materialen hadden al een leven achter de rug voordat ze hier werden verwerkt. Bovendien zijn de materialen ’dubbel circulair’: ze zijn demontabel toegepast en kunnen wanneer het gebouw wordt afgebroken, voor iets anders worden gebruikt.

Biopartner 5 is gebouwd op een deel van het Bio Science Park in Leiden dat nog grotendeels kaal is. Om het gebouw in zijn omgeving te verankeren zijn de gevels aan zowel de buitenkant van het gebouw als die in de binnentuin op de begane grond bekleed met schanskorven. Hierin zijn jutezakken verwerkt met zaden van inheemse planten.

Vergelijkbaar met kademuren
Het zadenmengsel is door Van Ginkel samen met Heem samengesteld. Ze hebben vooral voor soorten gekozen die het onder rotsachtige omstandigheden goed doen, vergelijkbaar met kademuren. In de korven waarin plantzakken zijn verwerkt, is een druppelslang aangelegd om ze te bewateren. Voeding moeten de planten uit het substraat halen én uit het organisch materiaal dat zich na verloop van tijd in het puin van de korven gaat verzamelen.

Bron: Tuin en Landschap
Auteur: Miranda Vrolijk

Meer weten over dit project.