Stefano Boeri en MVSA architecten bedachten twee gebouwen van 105 en 70 meter hoog om de natuurlijke charme van Utrecht te versterken en tegemoet te komen aan de behoeftes van de omgeving en een nieuwe balans te vinden tussen natuur en stad. De twee unieke woontorens zien eruit als een verticaal bos met beplanting op de balkons en aan de gevels. Verder omvat het complex daktuinen op de daken van verschillende verdiepingen.

De hoogste toren, naar ontwerp van Stefano Boeri Architetti, komt aan de kant van de Croeselaan en wordt voorzien van een uitbundig ‘verticaal bos’. De tweede toren naar het ontwerp van MVSA Architects komt aan de kant van bioscoop Kinepolis. Dit ontwerp heeft veel groen aan de binnenzijde; zo krijgt de toren een groot atrium en wintertuinen langs de gevels.
Het groen op, aan en in Wonderwoods telt straks maar liefst 280 bomen en 75.000 planten. Dat staat gelijk aan één hectare bos.

De beplanting is geïnspireerd op het nabijgelegen Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Hiermee sluit Wonderwoods aan op de natuur die de stad omringt en wordt de biodiversiteit optimaal ondersteund.

Onze projectadviseur Leo van Dalen is al sinds 2017 betrokken bij het project en eindelijk zag hij gisteren de eerste bomen geplant worden, een bijzonder moment voor alle betrokkenen! De bomen en planten hebben in tussentijd op kweek gestaan bij Van den Berk Boomkwekerijen.

Zoveel beplanting vraagt natuurlijk om water. Het regenwater wordt opgevangen door waterretentieboxen in de planten- en boombakken en daktuinen. Het overige regenwater komt in een waterbassin in de kelder terecht. De beplanting geven we naar behoefte water. Die behoefte wordt gemeten door sensoren. De beplanting zorgt voor een rijke biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling en dempt het stadsgeluid. Daarnaast biedt de verplanting verkoeling in de zomer en in de winter bescherming tegen wind.

Het onderhoud aan deze beplanting is echt een vak apart en zal worden uitgevoerd door zogeheten ‘flying gardeners’. Dat zijn hoveniers die abseilend het groen onderhouden. Dit gebeurt vanaf de buitenzijde van het gebouw om zo weinig overlast aan de bewoners te geven. Ook hier is al rekening mee gehouden bij de bouw van het pand. Zo zijn er voorzieningen gemaakt voor de klimmers om zichzelf en het materiaal te kunnen zekeren.

Dit groene gebouw van de toekomst bestaat uit 167 koop- en 252 huurappartementen. Daarnaast 14.000 m2 kantoorruimte, een dakpark met restaurant, sportschool, fietsenstalling en een ondergrondse parkeergarage. De bouw is in december 2020 gestart en zal in 2024 klaar zijn.