Verplanting historische grensboom Venlo genomineerd voor Boomproject van het Jaar 2018

In maart 2018 heeft Pius Floris Boomverzorging in opdracht van het Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo een historische grensboom verplant. De verplanting van deze monumentale linde is genomineerd voor Boomproject van het Jaar 2018. Naast het project in Venlo heeft de vakjury boomprojecten in Weert, Zoetermeer en Amsterdam genomineerd. Eén van de vier projecten wordt op 6 november 2018 uitgeroepen tot de uiteindelijke winnaar.

Op 9 maart 2018 is de historische grensboom door Pius Floris Boomverzorging verplant. Op de oude standplaats van de boom is inmiddels de aanleg van het wachtspoor voor een railterminal gestart. Vanwege veiligheidsredenen kon de monumentale lindeboom niet blijven staan. Omdat het Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo de monumentale boom wilde behouden, kreeg hij circa 60 meter verderop een nieuwe plek waar de historie meer tot uitdrukking wordt gebracht. Omdat oude, grote, bomen zich niet zomaar laten verplaatsen is in het najaar van 2016 met de voorbereidingen op de verplanting begonnen. Met behulp van een grote telekraan is de bijna 100 ton wegende boom ruim anderhalf jaar later verplaatst.

Historie

In het gebied vormt de Linde al decennia lang een ijkpunt in het landschap. Het is een zogenaamde grensboom, een boom die vroeger geplant werd ter markering van een aantal kavelgrenzen. Dergelijke bomen zijn uniek en inmiddels zeldzaam in Nederland. Op de locatie van de boom stond vroeger een boerderij met potstallen. De boerderij, het erf en de bijgebouwen, maar ook het agrarische landschap zijn verdwenen. Wat dus uit deze tijd resteert is de Linde. Van de boerderij weten we hoe de spanten, waaruit de boerderij was opgetrokken, er ongeveer uit hebben gezien. De boom en de boerderij stonden in relatie tot elkaar. De boom stond namelijk in het verlengde van de nok van de boerderij. Daarnaast markeren hagen oude kavelgrenzen. Vanonder de boom is medio 2018 een kunstwerk van spanten te zien dat de voormalige boerderij verbeeldt.

Vakjury

De vier genomineerde projecten zijn door de vakjury bezocht en beoordeeld. De jury was goed te spreken over de projecten tijdens de jurydag. De vier projecten zijn volgens de jury stuk voor stuk voorbeelden van goed, specialistisch vakmanschap, die allemaal de toegevoegde waarde van bomen in de openbare ruimte aantonen. De genomineerde projecten in Weert en Amsterdam laten de toegevoegde waarde zien van groen in de stedelijke omgeving. De projecten in Venlo en Zoetermeer laten meer de emotionele en historische waarde van bomen zien: ze overleven mensen en laten de verhalen uit een verleden voortleven.

De vakjury heeft elk project beoordeeld op vooraf vastgestelde aspecten: innovatie en originaliteit, architectuur (ontwerp, beeldkwaliteit, gebruikswaarde, materiaalgebruik, functionaliteit), beplanting (duurzaamheid, bijdrage ecosysteem, soortkeuze) en uiteraard vakmanschap (kwaliteit, onderhoud). Ook de taakverdeling en relatie met de opdrachtgever is meegenomen in de beoordeling, omdat een boomproject vaak een samenspel is van verschillende partijen.

Winnaar

Tijdens de kennisbijeenkomst Bomen welke plaats zal vinden op 6 november 2018 zal de vakjury uit de vier genomineerde inzendingen de uiteindelijke winnaar kiezen.