Nederland is dit jaar gastland voor de ELCA Trend Award. Deze prestigieuze internationale prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een bijzonder, hoogstaand en duurzaam groenproject. Voor de ELCA Trend Award zijn vier Nederlandse projecten voorgedragen. Afgelopen maandag en dinsdag heeft de jury, bestaande uit deskundige vertegenwoordigers van ELCA, de projecten persoonlijk bezocht.
De ELCA Trend Award wordt uitgereikt aan een project dat voldoet aan het hoogste professionele niveau in het groene vak. Speciale aandacht wordt gegeven aan duurzaamheid en onderhoud. Van de inzenders wordt verwacht dat zij vooral op deze onderdelen een stap verder zijn gegaan.

Voorbeeld van innovatie
De jury hecht veel belang aan details en wil graag weten waar de groenprofessional of groenvoorziener verder is gegaan dan volgens de opdracht voorgeschreven. Naast de totstandkoming van het project en de kwaliteit, kijkt de jury ook naar hoe trendsettend het project is en als voorbeeld kan dienen voor innovatie in de sector.

Nederlandse projecten
Branchevereniging VHG voelt zich vereerd met dit gastheerschap, omdat dit de kans biedt aan bedrijven om hun duurzame projecten extra voor het voetlicht te brengen en Nederland zich kan profileren als trendsettend in het groen in Europa.

Genomineerd project:
Koninklijke Ginkel groep: De Knoop
De voormalige Knoopkazerne Utrecht is herontwikkeld tot efficiënt en aantrekkelijk rijkskantoor met vergadercentrum en gastwerkplekken. Hierbij is zoveel mogelijk van het oorspronkelijke bouwmateriaal hergebruikt. De Koninklijke Ginkel Groep gaf het omliggende terrein een groene en duurzame metamorfose met groene maatregelen zoals daktuinen, groene gevels, grote bomen en gevarieerde, kleurrijke beplantingen. Deze buitenruimte is een belangrijke schakel in de verbinding met de stad en het nabijgelegen station.

Andere genomineerde bedrijven:

  • BTL: De Groenzoom
  • Donkergroen: Circl
  • Herman Vaessen BV: Green Dream, Ecological Company Garden
    Ontwerp Green Dream: Iverna Zaalberg – Natuur bij huis

Jury
De jury van de Trend Award bestaat uit het dagelijks bestuur van de ELCA, namelijk de heren Emmanuel Mony (voorzitter, Frankrijk), Lutze von Wurmb (vice-voorzitter, Duitsland) Neil Huck (vice-voorzitter, Verenigd Koninkrijk) en Henrik Bos (voorzitter Committee of Firms, Finland). Zij worden vanuit Nederland ondersteund door VHG-voorzitter Rien van der Spek en vice-voorzitter Robert Smid.
De prijsuitreiking vindt plaats op 12 september tijdens Internationale Vakbeurs GaLaBau, die van 12 tot 15 september aanstaande gehouden wordt in het Duitse Nürnberg.

Over ELCA
De European Landscape Contractors Association (ELCA) is de koepelorganisatie voor de hoveniers- en groenvoorzienersbranche in Europa met in totaal 27 aangesloten landen. Missie van deze organisatie is om het belang van groen voor onze samenleving te benadrukken, de bewustwording hierover kracht bij te zetten en de groene verbinding met architectuur, duurzaamheid, creativiteit, bouw, lifestyle en nieuwe ontwikkelingen op het hoogste niveau in Europa te stimuleren. VHG, de branchevereniging voor ondernemers in het groen met in totaal 1.100 aangesloten leden, is het Nederlandse lid van ELCA.

Bron: Tijdschrift De Tuin

Lees alles over project Rijkskantoor De Knoop