Het levende gebouw
De Koninklijke Ginkel Groep definieert een levend gebouw (VHG, Kim van der Leest) als een gebouw dat de basis voor leven stimuleert. Dat is een natuurinclusief gebouw waarin groen integraal is verwerkt: in, aan, om, en op het gebouw. Het is een gebouw met meerwaarde voor klimaat, natuur en economie. Vaak zijn er dan ook hernieuwbare energietoepassingen en wateradaptieve en –circulaire systemen toegepast en is de isolerende werking van groen bewust benut. In de Sustainable Development van de Verenigde Naties staan 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken met als horizon het jaar 2030. Een levend gebouw draagt bij aan deze doelen.

Ook goed voor de mens
De nieuwe visie op bouwen lost tegelijkertijd problemen van de mens op. Want heeft de mens het in de hedendaagse bebouwde omgeving, in zijn kantoor of woning omringd door beton en glas, zo goed? Dat valt tegen.
Groen in, op en aan gebouwen heeft positieve gezondheidseffecten en draagt daarmee bij aan de oplossing van gezondheidsproblemen. Want groen kan stress helpen reduceren, bevordert herstel bij ziekte, nodigt uit tot bewegen en beïnvloedt het binnenklimaat positief.

Campagne
Koninklijke Ginkel Groep lanceert speciaal voor vastgoedontwikkelaars en opdrachtgevers, architecten, de bouwwereld, beheerders, inkopers en facilitaire managers een whitepaper. Deze is te downloaden via de website. Daarin is inhoudelijke informatie en achtergrond te vinden over het levende gebouw. Welke eigenschappen hebben ze, welke oplossingen bieden ze, hoe bouw en onderhoud je ze? En bovenal, welke rol speelt groen (en water) in deze gebouwen?
Naast dit whitepaper komen er blogs door diverse specialisten online en worden er bijeenkomsten georganiseerd. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om een afspraak te maken met specialisten op het gebied van biodiversiteit, interieurbeplanting, ecologische verbindingen en waterbeheer in en rondom gebouwen.

Koninklijke Ginkel Groep
De Koninklijke Ginkel Groep wil met goed toegepast groen bijdragen aan de oplossing van de grote maatschappelijke vraagstukken van nu en straks. Klimaatverandering, leefbaarheid, gezondheid en biodiversiteit, het zijn de grote thema’s die met groene oplossingen kunnen worden aangepakt.
We helpen onze opdrachtgevers die groene oplossingen te kiezen en toe te passen. Met advisering, innovatie en specialistische kennis van zowel techniek als beplanting maken we Nederland mooier, leefbaarder en biodiverser.

Meer informatie
Download het whitepaper: klik hier