Ginkel Groep wint ‘ZWEMVIJVER VAN HET JAAR 2015’-competitie.

Een vakjury van Branchevereniging VHG heeft de winnaar bekend gemaakt van de ‘Zwemvijver van het Jaar 2015’-competitie. In de categorie ‘Natuurlijk Zwembad voor particulieren’ behaalde Koninklijke Ginkel Groep uit Veenendaal de eerste prijs.

Op donderdag 12 mei zal VHG-directeur Egbert Roozen de prijs uitreiken aan het winnende bedrijf. Dit project wordt bovendien voorgedragen voor de internationale ‘IOB Award’ van de Internationale Organisation für naturnahe Badegewässer (IOB).

Het is voor het eerst dat de ‘Zwemvijver van het Jaar 2015’-wedstrijd in Nederland plaatsvindt. De competitie is een initiatief van Branchevereniging VHG in samenwerking met IOB. Doel is om zwemvijvers en natuurlijke zwembaden te promoten. Het is namelijk nog vrij onbekend dat een zwembad uitstekend zonder chemicaliën kan worden uitgevoerd.

Vakmanschap, uitstraling en natuurwaarden

De competitie is voor zwemvijverbouwers dé gelegenheid om zich te profileren en te laten zien hoe goed ze hun vak verstaan. Acht inzendingen voldeden aan de eisen van de IOB. De jury heeft deze uitvoerig bestudeerd en beoordeeld op basis van de meegezonden foto’s, de plattegrond, het ontwerp en de gemeten waterwaardes. Naast vakmanschap beoordeelde de jury ook de beleving, uitstraling en natuurwaarden van de zwemvijver of het natuurlijk zwembad. Men was onder de indruk van het hoge niveau.

Juryoordeel

Over het natuurzwembad dat Koninklijke Ginkel Groep aanlegde, was de jury zeer lovend: ‘Het natuurzwembad is mooi ingepast in de tuin. De directe omgeving van het bad staat geheel in het teken van zwemmen met mooie zitranden en intieme plekken.

Een fijne plek in de tuin om je terug te trekken en te ontspannen. Er is veel duurzame techniek toegepast die mooi is weggewerkt.’

Internationale wedstrijd

De winnende projecten dingen in oktober 2015 mee naar de IOB-award tijdens het internationale zwemvijvercongres in Keulen, Duitsland. De Internationale Organisation für naturnahe Badegewässer (IOB) reikt deze internationale prijs iedere twee jaar uit aan de ontwerper(s) van een project. Het is een uitgelezen kans om de zwemvijvers en de natuurlijke zwembaden in Nederland onder de aandacht te brengen.