Daarbij is het een veelzijdig beroep omdat je naast planten ook bezig bent met bestrating en houtwerk. Geen dag is dus hetzelfde.

Dat Matthijs het groen in wil, was voor niemand een verrassing. Thuis is de hovenier in spe namelijk al druk bezig met het kweken van zijn eigen ‘moestuin’. Op zijn kamer verzorgt Matthijs een paprikaplant en ook het verbouwen van sla is geen enkel probleem. Als het even kan, is de tuinbaas dan ook buiten te vinden. Zodra zijn vader in de tuin bezig is, dan is Matthijs dat ook. Of het nu gaat om schoonmaken, onkruid wieden, bestraten of planten neerzetten, hij vindt het allemaal even leuk om te doen.

Toen de kans voorbijkwam om voor één dag te werken met een hovenier van de toekomst liet Matthijs er geen gras over groeien. Hij appte gelijk zijn ouders of hij mee mocht doen en regelde alles helemaal zelf. De grote glimlach op zijn gezicht verraadt hoe gelukkig hij is met deze unieke ervaring. Vooral de hoogwerker op de hoogste stand weet Matthijs wel te waarderen. “Het is echt heel vet, je ziet de mensen allemaal heel klein beneden en je kijkt zo over de hele omgeving”, glundert de groen-leerling.

Zo samen in de hoogwerker, planten inspecterend, heb je natuurlijk mooi de gelegenheid om je mede-hovenier het hemd van het lijf te vragen. Hoe is het om hovenier te zijn? Hoe is hij hovenier geworden? Hoe kunnen die planten aan het gebouw groeien? Het is de nieuwsgierigheid van Matthijs die continu de boventoon voert. Ondertussen mag hij helpen bij het snoeien van het groene gebouw. En leert hij over het leven dat hij in de toekomst wil leiden.

“Op school heb ik dit nog nooit gedaan, de school is niet hoog genoeg voor een hoogwerker en er groeien geen planten op het dak of aan de zijkant”, lacht Matthijs. Voorlopig zal hij het dus weer moeten doen met het stekken, knippen en kweken van plantjes in de kas op school. Totdat hij oud genoeg is om zelf als hovenier van de toekomst aan de slag te gaan. Maar dit is een ervaring die ze hem in ieder geval nooit meer afnemen

Tijdens zijn meeloop dag liet Gert alle werkzaamheden zien/ervaren die hij doet aan het Levende Gebouw van Aeres in Almere. Een onvergetelijke dag, die is vastgelegd in fotografie, film en artikelen.

Nieuwsgierig naar de ervaringen van Matthijs en Gert? Lees het hier.

Groeien door Groen is een campagne van NetwerkZes gemaakt om andere jongeren te inspireren en te laten zien hoe interessant en innovatief werken in de groene sector is. Groeien door Groen is een initiatief van FNV, CNV, VHG en Colland.