Het zal geen enkele voorbijganger ontgaan. Het dak van vreedzame school Joannes XXlll is groen. Het is begroeid met sedumplantjes, heeft hierdoor een vriendelijke uitstraling en biedt leefruimte aan vogels, vlinders, kevers en insecten. “Het is altijd leuk als je weer een school groen mag maken”, trapt Walter van de Werken af. Hij is projectadviseur dak- en gevelbegroeiing bij de Koninklijke Ginkel Groep en heeft in de afgelopen jaren zeker vijftig scholen voorzien van een sedumdak. “Groene daken hebben een positief effect op de uitstraling van het gebouw en op energiegebruik, waterhuishouding en luchtkwaliteit.”

Het groeit en bloeit
Aantrekkelijk is de zichtbaar duurzame uitstraling. Hoe groot de effecten van duurzaamheidsoplossingen ook zijn, ze zijn vaak onopvallend aanwezig. Het sedumdak daarentegen brengt groen in de omgeving. Het groeit en bloeit en bezorgt gebouwen een groen imago. Van de Werken: “Groen heeft een positief effect op mensen. Scholen die ervoor kiezen, dragen uit dat ze zich verantwoordelijk voelen voor het milieu. Ze helpen mee om het urban heating effect tegen te gaan.”

Waterhuishouding
Dankzij de begroeiing kan het sedumdak water bufferen en zuiveren. Vegetatiedaken kunnen zo’n 50 tot 99% van de neerslag vasthouden en zo het overbelaste rioleringssysteem ontzien. De piekafvoer bij stevige stortbuien is aanzienlijk minder en brengt de kosten voor waterzuivering naar beneden. Bij warm weer verdampt het vastgehouden water en wordt het weer opgenomen in de natuurlijke kringloop.

Energievriendelijk
Maar ook de effecten op het leefbaar klimaat zijn aangenaam. “Het sedumdak werkt verkoelend op het gebouw en de omgeving”, legt Van de Werken uit. “Bij een zwarte dakbekleding kan de temperatuur zomaar oplopen tot 80°C. Dan is veel koelapparaten om het klimaat weer leefbaar te maken. Met een sedumdak wordt het nooit warmer dan 30 graden. Het dak koelt in de zomer en isoleert in de winter. Dat levert een aanzienlijke energiebesparing op. Dankzij de CO² reductie bevordert tevens de luchtkwaliteit.” “Dankzij een uitgebalanceerde installatie, afgestemd met bouwkundige details, wordt dat nu tijdig geregeld. Dat betekent een flinke besparing. De EPC is 0,46 en dat is fors onder de Bouwbesluitnorm. De techniek loopt dus voor op de vereiste normen.”

Transparantie
De uitstekende klimaatbeheersing en de grote ramen zorgen voor een comfortabele werksfeer. Maar de raampartijen hebben nog een bijkomend voordeel. Ze maken de school erg transparant. Je kunt nagenoeg in alle ruimtes binnenkijken, waarmee een controlemogelijkheid is ingebouwd bij maatschappelijk ongewenst gedrag van wie dan ook.

Lees hier het hele bericht in het magazine Onderwijs en Bouw
Utrecht Vreedzame school Joannes XXIII
Tekst: Liliane Verwoolde