Klimaatverandering bedreigt de leefbaarheid in steden. In de gebouwde omgeving hebben hitte, droogte en neerslag grote gevolgen, zeker als deze steeds extremer worden. Groen en water vormen een belangrijk deel van de oplossing in stedelijk klimaatmanagement, stelt Wim van Ginkel, directeur-eigenaar van Koninklijke Ginkel Groep. Het hoveniersbedrijf brengt de natuur terug rond, op, aan én in gebouwen.

Inzet ‘groen’ bij klimaatmanagement
Gebouweigenaren voelen zich steeds verantwoordelijker voor klimaatmanagement, merkt Van Ginkel. Zijn bedrijf kan hiervoor diverse oplossingen aandragen. “Wij kunnen bijvoorbeeld een slim dak maken dat communiceert met het weerbericht.” Die technologie heet smart flow control. Zo’n dak is voorzien van planten en een reservoir dat regenwater kan vasthouden. “Als er een zware bui aankomt, laat het dak dat water geleidelijk weglopen zodat het zoveel mogelijk regenwater kan opvangen”, vertelt Van Ginkel. “Hiermee helpt het voorkomen dat het riool overbelast raakt.”

Groen is veel meer
Groen heeft nog meer functies. Zo helpen planten en bomen de hitte in de bebouwde omgeving te beperken. “Een plein mét of zonder bomen scheelt zo al 5 graden.” Beplanting is goed voor de biodiversiteit en groene daken hebben een isolerende werking. In combinatie met zonnepanelen zorgt groen op het dak voor een hogere opbrengst.

“Wij kunnen een slim dak maken dat ‘communiceert’ met het weerbericht en zo het klimaatmanagement verzorgt.”

In gebouwen zorgen planten voor een beter binnenklimaat, betere luchtvochtigheid en betere akoestiek.

Sociale en psychologische effecten
De laatste jaren wordt ook veel onderzoek gedaan naar de sociale en psychologische effecten van groen. Op allerlei plekken – van ziekenhuizen tot kantoren tot scholen – wordt groen ingezet om een prettige sfeer te creëren. “Groen bevordert de beleving en de gezondheid van mensen”, stelt Van Ginkel. “Wij merken al jaren dat mensen het zélf willen, die behoefte is van onderaf ontstaan en niet ingegeven door regels van de overheid.”

Groen is veel meer
Ondanks de vele aandacht die er nu is voor groen, denkt Van Ginkel niet dat het een trend is die zal overwaaien. “Groen heeft waarde. Het is niet alleen maar decoratie of aankleding, het gaat veel verder dan dat. Het heeft even geduurd, maar nu mensen daarvan doordrongen zijn, gaat dat besef niet meer weg.”

“Groen heeft waarde. Het is niet alleen maar decoratie of aankleding – het gaat veel verder dan dat.”

Ook in bouwprojecten komt groen niet meer aan het einde van de planning en begroting, merkt Van Ginkel. “We praten vanaf het begin mee en denken in integrale oplossingen, waarbij we samenwerken met installateurs en bouwers.”

Verticale bossen zijn de toekomst
Een van de projecten waar Van Ginkel trots op is om onderdeel van te zijn, is het nog te bouwen Wonderwoods. Dit worden twee ‘verticale bossen’ midden in het centrum van Utrecht. De Koninklijke Ginkel Groep gaat de groene inrichting van de gebouwen realiseren en onderhouden. “Dit is de toekomst. Over tien jaar zijn dit soort gebouwen heel gewoon.”

Groen is veel meer

Zo spectaculair is het gebruik van groen niet overal, maar dat hoeft ook niet volgens Van Ginkel. “Vroeger op de basisschool hadden we een paar planten in de klas. Die verzorgden we en in vakanties namen we ze mee naar huis. Die planten stonden er niet voor niets. De beleving en waardering van groen begon al vroeg. Zelfs op heel kleine schaal draagt groen bij aan betere leefbaarheid.”

Bron: www.denieuwedraai.nl
Geschreven door: Dewi Gigengack
Foto Wonderwoods: MVSA Architects