Op het Optigrün Greenroof Congres in München heeft de Koninklijke Ginkel Groep de eerste prijs gewonnen bij de verkiezing van ‘groendak van het jaar’.

Uit in totaal ruim 100 inzendingen werd door de vakjury een hotlist gekozen van 10 projecten uit heel Europa. In de uiteindelijke stemronde wist de Koninklijke Ginkel Groep er vandoor te gaan met de eerste prijs voor het groendak van de nieuwbouw van Niverplast in Nijverdal. Tijdens de voorselectie sprak de jury haar waardering uit voor de moeilijkheidsgraad van dit project en de vaktechnische oplossingen die op maat zijn toegepast.

In de voorbereiding van het werk zaten de nodige uitdagingen. Adviseur Walter van de Werken van de Koninklijke Ginkel Groep: ‘na diverse berekeningen in afschuifsimulatieprogramma’s werd ons al snel duidelijk dat een dergelijk dak met 52 graden verlopende helling niet zomaar even met een standaard systeem voor hellende daken uitgevoerd kon worden. De moeilijkheidsgraad zat hem vooral in hoe en waar de afschuifkrachten naar toegaan en hoe deze op te vangen zonder dat het groendak in zijn geheel gaat afglijden. Daarnaast moest er rekening mee gehouden hoe de afschuifkrachten waren bij volledige verzadiging. De eigenschappen van het substraat veranderen daardoor en kan het geheel eerder gaan schuiven’.

Voor de uitvoering zijn de theoretisch berekende afschuifkrachten op een slimme maar eenvoudige manier gecontroleerd op het dak. Door middel van water over het nog kale daken te laten stromen werd al gauw duidelijk dat er voor de juist bevestigingen gekozen was. Door het water te volgen konden de ophangprofielen van het anti-afschuifsysteem op de centimeter nauwkeurig bepaald worden. Op dak het dak is het anti-afschuifsysteem type N van Optigroen toegepast het lijkt op de dakterrassen die wij leveren. Het systeem is uniek omdat het iedere vorm van het dak kan volgen waarbij de afschuiflasten en druk optimaal verdeeld worden.

Het groendak wordt bewaterd door middel van een beregeningsinstallatie. Dit is nodig voor de droge perioden, aldus Walter van de Werken. Door de schuine helling stroomt het water altijd naar beneden en moet de Sedum vegetatie het hebben van water wat achterblijft in het substraat. Alleen in de zomerdag verdampt een groendak al gauw 5 liter per vierkante meter per dag, dus de reserves aan water in het systeem zijn snel op en moeten dan aangevuld worden om een mooi groen dak te houden.

Bij dergelijke uitdagingen horen ook de nodige garanties. Zo is er vanuit de systeemleverancier Optigroen 10 jaar productgarantie afgegeven en een aanvullende verzekerde systeemgarantie in combinatie met het onderhoud wat verzorgd dient te worden door installateur van het groendak, in dit geval de Koninklijke Ginkel Groep. De Koninklijke Ginkel Groep is specialist op het gebied van dergelijke uitdagende daken, zo hebben zij ook het entreegebouw van Wildlands in Emmen gerealiseerd.