Het Jaarbeursplein te Utrecht wordt de komende tijd langzaam maar zeker een groot bouwterrein, omringd met bouwhekken. Green Business Club Utrecht Centraal is samen met de Plantenfabriek en CU2030 aan de slag met het vergroenen van deze bouwhekken. In september 2015 ging de pilotfase van start en op zeven april aanstaande worden nog eens 50 bouwhekken vergroend.

De Koninklijke Ginkel Groep levert de gevulde plantenbakken.

Groene bouwhekken
Op 16 september startte de pilotfase met acht groene bouwhekken op het Jaarbeursplein. Aan de bouwhekken worden verschillende soorten bloeiende planten in bakken bevestigd. Op de bakken komt een gedicht van het stadsdichtersgilde, een paar woorden per hek, maar in totaal vormen zij een verhaal in fragmenten. Het eerste deel van het gedicht hangt er al even: “het begint met wortels”. De planten worden onderhouden en bewaterd door het Utrechtse wijkbedrijf WIJ3.0 waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (re-)integreren. De 50 groene bouwhekken, ruim 100 meter, komen op het Jaarbeursplein, parallel aan het fietspad en de trambaan, en een deel ter hoogte van restaurant Zeyn. Ze blijven zo’n twee jaar staan.

Biodiversiteit In elke bak zitten verschillende planten: winterharde planten, bloeiende planten en bessen. De keuze van beplanting is ook afgestemd op de locatie en het zonlicht en de gekozen planten vormen een aantrekkelijke plaats voor vlinders, bijen en andere insecten.

Jaarbeursplein ondergaat een grondige metamorfose

Het Jaarbeursplein ondergaat een grondige metamorfose. Hier wordt gebouwd aan een vernieuwd plein met kantoren, horeca, bomen en een ondergrondse parkeergarage. Tijdens het werk blijven alle gebouwen en activiteiten op en aan het Jaarbeursplein bereikbaar. In 2018 zijn de parkeergarage, het bovenliggende plein en het WTC klaar.

 

Samenwerken aan een leefbaar Utrecht Centraal

De groene bouwhekken is een van de projecten die GBC Utrecht Centraal in samenwerking met andere partijen tot uitvoer brengt. Het moet bijdragen aan een leefbaar stationsgebied. De komende jaren ligt het gebied grotendeels op de schop: enkele grote bedrijven hebben zich verenigd in GBC Utrecht Centraal om de leefbaarheid te waarborgen. Tijdens de plaatsing zal GBC Utrecht Centraal aanwezig zijn om voorbijgangers te vragen naar hun ideeën om de leefbaarheid te verbeteren.

 

Meer informatie is te vinden op: groenebouwhekken.nl 
Naast vergroening, zet GBC Utrecht Centraal zich ook in voor sociale duurzaamheid en duurzame bewustwording.

Fotograaf: Jan Coolen.