T 0318 51 90 39

Groene ‘publieke binnenstraat’ voor The Garage

23 februari 2021 - Ginkel

Het voormalige Citroën gebouw (‘The Garage’) gelegen naast het Olympisch Stadion te Amsterdam is een prachtig monumentaal gebouw. Het gebouw is recentelijk (2019) weer geopend na een grote transformatie onder leiding van Bouwinvest Development en vele anderen. Bij deze transformatie werd de voormalige garage omgebouwd tot multifunctioneel kantoorgebouw. Vandaag de dag zijn er meerdere bedrijven gevestigd die de iconische entree en hellingbaan delen als gezamenlijke publieke ruimte.

Rijnboutt, de architect van de transformatie, maakte van dit gebouw een verrassend en open gebouw:

“De plint opent zich naar het plein en verlevendigt het. Het plein loopt door in het gebouw door de inzet van de oorspronkelijke hellingbaan en twee nieuwe atria als levensader van het hergebruik. Zij dragen het nieuwe hybride programma en fungeren als verbindend element tussen de verdiepingen in de vorm van een overdekte binnenstraat. De hellingbaan biedt, los van de ruimtelijke kwaliteiten, ruimte aan flexwerken, mogelijkheden voor ontmoeten, overleg, kennisdeling en digitaal skaten.”

MOSS (Makers of Sustainable Spaces) werd gevraagd om met de toevoeging van groen, schaal en geborgenheid te creëren in deze ‘publieke binnenstraat’. Dat alles met respect voor het gebouw.

De beplanting heeft als nieuw toegevoegd karakter in dit pand meerdere functies: het dempen van geluid, het verzachten van de ruimte en het versterken van de architectuur. Planten met subtiel witte bladdetails passen mooi in de sfeer van The Garage met een strakke basis. Hangende tuinen volgen de hellingbaan van de oude garage en nemen je zo mee het gebouw in. Deze natuurlijke ‘border’ maakt daarmee tegelijkertijd een connectie met het plein aan het Olympisch Stadion waarbij je oog door het groen naar buiten wordt getrokken.

De Koninklijke Ginkel Groep heeft met veel passie en precisie de aanleg van dit project op zich genomen en zullen ook de komende jaren de verantwoordelijkheid op zich nemen om het groen te laten groeien en floreren en de kwaliteit te waarborgen.

Klant: Bouwinvest + CBRE
Jaar van aanleg: Vierde kwartaal 2020
Project: The Garage Amsterdam
Landschappelijk design door: MOSS (Makers of Sustainable Spaces)
Aanleg en onderhoud: Koninklijke Ginkel Groep
Foto’s: Eva Bloem

Op dit prachtige pand hebben wij ook een uitbundige daktuin mogen maken. Nieuwsgierig? Bekijk het hier!