Veenendaal – ‘Die walnoten graag bij mij inleveren’. Zo sprak Jan van Manen, al twee jaar lang voorzitter van de bewonerscommissie ‘De Stichtse Poort’, het Hollandiacomplex voor senioren. Nadat de Veenendaalse wethouder Stroobosscher, ten overstaan van veel belangstellenden, vertelde dat de walnotenboom die geplant is heel oud kan worden en veel vruchten kan dragen.

De boom maakt onderdeel uit van een ontmoetingsplaats bij de Zideris- locatie en De Stichtse Poort. Een plek waar ook twee robuuste banken zijn geplaatst. Waar niet alleen door de bewoners van het Hollandiacomplex en de bewoners van de Zideris-locatie gebruik van kan worden gemaakt, maar ook anderen. ”Het is een openbare plek. Dus voor iedereen die een plaats zoekt om even te zitten of op adem te komen”, aldus Jan van Manen.

Bordje
Na enkele inleidende woorden van de Veenendaalse wethouder ging hij over tot het officieel in gebruik nemen van de ontmoetingsplek. Daarvoor bevestigde hij een bordje op de bank met daarop de datum van ingebruikname en de namen van sponsors, waaronder die van de Koninklijke Ginkel Groep. ”En nu de boom en de banken nat maken”, riep Jan van Manen na de officiële ingebruikneming. Een drankje een hapje werden vervolgens genuttigd in de Zideris-locatie. Daar werd nog eens verteld hoe de ontmoetingsplek realiteit werd. Van Manen: ”Al enkele jaren onderhouden we als bewoners van De Stichtse Poort van het Hollandiacomplex een goed contact men mensen van Zideris, onze directe buren. Deze mensen met een beperking hebben we voor het eerst ontmoet op de ‘Burendag’, alweer twee jaar geleden. Bij inmiddels twee gehouden bingo’s waren ze ook van de partij. Nu zijn ze welkom bij elke activiteit, zoals binnenkort bij een groot barbecuefeest.”

Meer contact
Zowel de bewoners van De Stichtse Poort als de cliënten wilden nog een frequenter contact. Het was dan ook een pracht van een idee om de ruimte voor de ingang van Zideris in te richten als vaste ontmoetingsplek. Met een notenboom en twee banken. Stevige en ruime banken en eromheen wat groen. Jan van Manen: ”Het idee was geboren. Maar dit idee zou geld kosten. Hoe aan de benodigde gelden te komen? De gemeente werd benaderd, die positief reageerde. Annemarije Swart, wijkmanager, was ook enthousiast. Met haar hulp en die van de Koninklijke Ginkel Groep is een grote wens vervuld. Nu kunnen we nog meer werk maken van integratie en binding tussen de bewoners van De Stichtse Poort en de mensen van Zideris.”


Bron: De Rijnpost

Tekst: Henk Jansen