Deze daktuin is een ontwerp van stadsgras en transformeert de vergeten en versteende ruimte van dakleer, grind en techniek tot nieuw terrein voor planten, insecten, vogels en mensen.

Innovatief en duurzaam hergebruik

Met slimme ingrepen in de bestaande situatie is het dak omgetoverd tot de fijnste plek van de woning. Bouwen op het dak is niet eenvoudig, maar met slimme en lichte prefab onderdelen is winst te boeken. Een eenvoudige nieuwe trap met toetredingsluik geeft toegang tot de nieuwe plek. Het luik geeft de woning een derde deur, zonder dat er energie verloren gaat. Boven kom je in een lichtgewicht kas van hergebruikte kasonderdelen. De daktuin is rondom afgeschermd met een groene muur van plantenbakken van gerecycled plastic van Save Plastics.

 

Meerwaarde voor de woning

De daktuin geeft het huis meerwaarde. De kas is het hele jaar door bruikbaar; met een beetje zon is de kas al snel een comfortabele ruimte, ook in de winter. Door ramen en deuren open te zetten kun je de verschillen in seizoenen ervaren. En waar een normaal dak snikheet wordt, geeft het groene dak schaduw en beschermt het de woning op een warme zomerdag tegen hitte. En met een daktuin is de ontspanning binnen handbereik. Het is altijd weer bijzonder om boven op het dak te zijn en te zien hoe de seizoenen veranderen. De daktuin verandert de hele beleving van het huis en maakt het tot een ware groene oase in de stedelijke omgeving. Een nieuwe groene wereld begint op het dak.

Save Plastics

Extra bijzonder aan de daktuin is de toepassing van innovatieve modulaire plantenbakken die het regenwater bufferen. Save Plastics verwerkt plastic restmixafval tot een onverwoestbaar materiaal, om met haar plantenbakken het versteende daklandschap te vergroenen. De plantenbakken zijn gevuld met een diversiteit aan sterke bloeiende planten in HumusGury substraat. Ook dit materiaal is gemaakt van een afvalstroom die hiermee van verbranding wordt gespaard. Het substraat zorgt voor een ideale voedingsbodem en zorgt voor goede vochtregulatie. Zo wordt elke wand een prachtige groene gevel.

 

Slimme circulaire uitvoering

De tuin bestaat uit een modulair systeem van plantenbakken dat op een stalen frame is geplaatst. Aan dit stalen frame is ook de verankering bevestigd van de pergola met zonnepanelen en van de kas. Hiermee kan deze daktuin goed in bestaande situaties worden toegepast en 100 procent circulair.

Deze daktuin, die dit najaar de Rooftop Award 2023 voor particuliere daken gewonnen heeft gewonnen, is gerealiseerd door WACO groenvoorzieningen.
WACO groenvoorzieningen is onderdeel van Koninklijke Ginkel Groep.

Beeldmateriaal: Erik Vos