T 0318 51 90 39

Ichthus College Veenendaal verduurzaamt

07 oktober 2021 - Ginkel

Duurzaamheid, klimaat, milieu… Termen die je continu hoort, maar wat houdt het nu precies in? En hoe draag je bij een ‘groenere wereld’? Het Ichthus College in Veenendaal maakt haar leerlingen er graag van bewust dat we goed voor onze aarde moeten zorgen.

Naast verschillende duurzame maatregelen die zijn getroffen voor het pand, heeft de Koninklijke Ginkel Groep het dak mogen vergroenen. Er is gebruik gemaakt van een Optigrün daktuinsysteem en een Sedumvegetatie van Sempergreen. Een groendak kent veel voordelen. Zo zorgt het voor luchtzuivering, waterretentie, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie, energiebesparing en biodiversiteit.

Het groendak ligt vlak naast het biologie- en natuurkundelokaal. Ideaal om het dak te gebruiken als educatie voor de les. Want waarom ligt er nou een boomstronk met een hoopje zand en stenen op het dak? Dat is onderdeel van het Biodiversiteitspakket dat in samenwerking met de Vlinderstichting is ontwikkeld en zorgt voor een fijner leefklimaat voor vogels, bijen, vlinders en andere insecten.

Het grind zorgt voor de opwarming van insecten en 70% van de wilde bijen nestelt zich met lange gangen in zandheuvels. De boomstam mag verteren op het dak, oud en vermolmd hout is namelijk een natuurlijke nestplaats voor bijen.
Is dit ook toe te passen in je eigen tuin en zijn er nog andere dingen die je kunt doen? Jazeker, wip eens een tegel en vervang deze door groen. De Gemeente Veenendaal is deze week zelfs op de vierde plaats geëindigd tijdens het NK Tegelwippen 2021. Maar liefst 45.870 stoeptegels zijn er in Veenendaal gewipt.

Vrijdag 8 oktober is de Dag van de Duurzaamheid in het onderwijs. Oud-Tweede Kamerlid, Carla Dik-Faber verzorgt een aantal lessen over milieu, klimaat en duurzaamheid. Op de Dag van de Duurzaamheid wordt er extra aandacht gevraagd voor duurzaamheid in het onderwijs. Kijk ook eens op de website duurzaamveenendaal.nl voor andere duurzaamheidsactiviteiten in de gemeente Veenendaal.