Van ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar groenste en ‘coolste’ straat van de stad. Oftewel: de Van Muijlwijkstraat wordt de meest toekomst- en klimaatbestendige straat van de stad. Dat is wat er op dit moment in de Van Muijlwijkstraat gebeurt.

Vergroening

Een van de meest in het oog springende veranderingen aan de ‘nieuwe’ Van Muijlwijkstraat is het vele groen dat straks in de straat te zien zal zijn. Het is een belangrijke stap om de leefbaarheid in de straat en de nabije omgeving te verbeteren. Veel ‘groen’ zorgt ook voor koelte tijdens hete zomerdagen. Net zoals minder ‘verharding’ – minder stenen – bijdraagt aan het verminderen van de hittestress. In totaal gaat de gemeente in de Van Muijlwijkstraat ruim 35.000 tegels wippen.

Koel netwerk

Met de nieuwe groene en minder versteende inrichting draagt de Van Muijlwijkstraat bij aan het zogeheten ‘koele netwerk’ in en rond de binnenstad. Daar gaat de gemeente tussen nu en 2030 aan bouwen. Het koele netwerk bestaat uit koele plekken en beschutte routes en is gericht op bewoners die, vanwege bijvoorbeeld hun leeftijd, een beperking of ziekte, kwetsbaar zijn voor zomerse hitte. Of die vanwege hun woonsituatie geen beschutte buitenruimte hebben. Zo kunnen heesters, klimplanten en een extra bladerdek van bomen voor schaduw zorgen. Maar dat kan ook door bijvoorbeeld schaduwdoeken en andere technische ingrepen.

Aanleg: Waco Groenvoorzieningen