‘De Vitale Tuin’ is een promotieonderzoek naar de meerwaarde van tuingebruik en de implementatie ervan in het dagelijks leven van mensen met dementie in het verpleeghuis.

Het onderzoek van Melanie van der Velde – van Buuringen, werkzaam bij Pieter van Foreest, heeft betrekking op de tuin van de Bieslandhof in Delft. Deze tuin is 20 jaar geleden, bij een uitbreiding van het gebouw door bureau Lindeloof opnieuw ingericht. De parkachtige tuin is geliefd bij bewoners en bezoekers. De toegankelijkheid is echter voor veel mensen een belemmering om er vaker in te verblijven. Voor de verandering van de fysieke omgeving is door Els een verbeterplan voor de tuin gemaakt.

Een onderdeel van het verbeterplan zijn nieuwe bewoners voor de tuin, twee schapen. Ze komen helpen met het grasmaaien! Ze gaan de hele tuin door, elke twee weken verblijven ze op een ander stukje gras. Hurby schapenservice zorgt voor de schapen en levert alle expertise. Een enthousiaste groep medewerkers, door zichzelf benoemd tot ‘team schaap’, wordt door hen bijgeschoold als herder. En als de schapen hun buikje vol hebben, mogen ze af en toe naar binnen voor een knuffel van de bewoners.

Onze vestiging Hoveniersbedrijf P. van der Eijk onderhoudt de tuin al jaren en mag het totale verbeterplan uitvoeren voor De Bieslandhof. Zo staat er al een prachtige kapschuur waar de bewoners een leuk zitje hebben. Er komt onder andere nog een prieeltje, een laantje met oude fruitbomen, moestuinbakken en een zand- en watertafel.

Lees meer over het onderzoek