De 120 deelnemers van de Optigroen conferentie in München hebben uit meer dan 30 projecten het nieuwe bouwwerk van de firma Niverplast in Nijverdal als ‘Optigroendak van het jaar 2017’ benoemd. Dit groendak is gemaakt door de Koninklijke Ginkel Groep. De Duitse pers heeft lovende woorden voor dit indrukwekkende project.

De firma Niverplast staat bekend als ontwikkelaar van innovatieve oplossingen voor verpakkingen en als fabrikant van automatische verpakkingslijnen voor een breed spectrum van levensmiddelen. Het onlangs opgeleverde pand heeft een bijzonder design, waarbij vooral de ronde vorm opvallend is. Er is veel gebruik gemaakt van hout en er is veel aandacht besteed aan het element ‘natuurlijk licht’. Dat wordt met grote ramen en lichtbanden in het dak tot uitdrukking gebracht.

Het ambitieuze project met bijzonder design bevat diverse steile daken in verschillende oppervlaktes met een dakhelling tot 52 graden. Het grootste steile dak heeft een oppervlakte van 450 m2 en is voorzien van een Optigroen systeemoplossing genaamd ‘schuindak’.

Groene daken – en gevel adviseur van uitvoerend bedrijf Koninklijke Ginkel Groep heeft tijdens de ontwerpfase snel geconcludeerd dat voor een dak met een helling tot 52 °c een speciaal ontwerp en een geschikt systeem voor schuine daken noodzakelijk is. Zijn keuze is daarom gevallen op de Optigroen systeemoplossing.

Het systeem is zeer geschikt voor deze toepassing omdat daarmee elke dakvorm van groen kan worden voorzien en de druk van het aangebrachte substraat optimaal kan worden verdeeld.
Op het vlakke dak van 1350 m2 is de systeemoplossing ‘natuurdak’ toegepast.

De prijs ‘Opti-Groen-Dak van het jaar 2017’ is uitgereikt aan de Koninklijke Ginkel Groep omdat zij met het project Niverplast op een indrukwekkende wijze heeft laten zien hoe groen architectuur versterkt. Daarbij sluit de uitvoering van het groendak naadloos aan bij het ontwerp.

Bouwgegevens:
Bouwjaar: 2015
Oppervlakte daken: Begroeiing schuin dak circa 450 m2
Begroeiing vlak dak circa 1350 m2
Opdrachtgever: Niverplast B.V. en Nieuwenhuis Construction Company
Architect: Iso-Construct bv, IBZ Raadgevend ingenieursburo
Uitvoering groendak: Koninklijke Ginkel Groep
Bijzonderheden: Begroeiing schuin dak, diversiteit begroeiing, gebruik zonne energie en certificering conform BREEAM