Van 10 tot en met 13 oktober organiseren wij weer de Pius Floris Roadshows! In vier plaatsen verspreid door het land organiseren wij hét kennisevent over boombeheer en -beleid!

Ook dit jaar hebben wij een interessant en zeer actueel programma samen weten te stellen.

De Pius Floris roadshows zijn een kans om in contact te komen met collega beheerders, beleidsadviseurs en boomprofessionals. We beginnen met een uitgebreide lunch en eindigen met een gezellige borrel.

Bekijk de data en locaties

Meld je gratis aan voor een roadshow bij jou in de buurt

Onderwerpen en sprekers 2023:

Duurzame instandhouding van volwassen en veterane bomen
Spreker: Dennis de Goederen

Tientallen jaren geleden introduceerde onze oprichter, Pius Floris, de ‘uitdunsnoei’ voor oude bomen. Nu het beheer van veterane bomen steeds meer aandacht krijgt, blijkt hoe relevant deze onderhoudsmethode nog is. Ook nu nog hebben we specialisten in huis die weten hoe je een oude boom kunt begeleiden om een nog veel oudere boom te worden. Dennis de Goederen gaat je bijpraten over de mogelijkheden en aandachtspunten.


Bomen als bouwstenen voor biodiversiteit
Spreker: Tommy Schriekenberg

Er wordt veel gepraat over biodiversiteit in en rond bomen. Meestal komen steeds dezelfde onderzoeken langs als het gaat om bijvoorbeeld het aantal soorten dat gevonden wordt op verschillende boomsoorten. Maar hoe representatief zijn die onderzoeken eigenlijk? Ecologisch adviseur Tommy Schriekenberg gaat een slag dieper en kijkt kritisch naar de feiten en fabels die er bestaan over biodiversiteit bij bomen.

Vroegdetectie stamvoetrotting met een speurhond
Spreker: Henk Werner

Zwamaantasting in een vroeg stadium voorkomen met speurhonden. Daar zijn we al een tijdje mee bezig bij Pius Floris. We hebben een hond laten trainen die de geur van rotting opvangt, ook als het vruchtlichaam zich nog niet heeft laten zien. Zo kunnen we veel eerder beginnen met monitoren en is een boom mogelijk langer te behouden en veilig te houden. Henk Werner presenteert de eerste resultaten.

Het belang van bomen in particuliere tuinen
Spreker: Mark Rotteveel

In particuliere tuinen staan 3 tot 4 keer zoveel bomen dan op gemeentegrond. Daarnaast kunnen deze bomen vaker tot volle wasdom uitgroeien. Hiermee leveren ze een groot deel van alle ecosysteemdiensten die door bomen geleverd worden in de stedelijke omgeving. Hoe kunnen we aanplant en behoud van bomen in particuliere tuinen integreren in het beleid van gemeenten? Mark Rotteveel neemt u mee in zijn ontdekkingstocht over wat er in Nederland én daarbuiten op dit gebied gebeurt.

Advies van een projectadviseur
Advies van een projectadviseur

Ik ben Mark Rotteveel en adviseer u graag