Direct aan het IJ in Amsterdam, in het houthaven gebied, ligt de Danzigerkade. Dit gebouw hebben wij een aantal jaar geleden mogen omlijsten met rijk bloeiende beplanting. Een kledingketen is eigenaar van het naastliggende pand en kijkt uit op het dak. In goed overleg met de eigenaar van Danzigerkade hebben de buren ons opdracht gegeven voor het aanleggen van een rijk gevulde dakmoestuin van 500 m2. De producten van deze moestuin gaan de koks van dit pand verwerken in hun keuken voor allerlei doeleinden.

Daktuinier Pim van Rijn is iedere ochtend op het dak te vinden. Zijn werkzaamheden bestaan onder andere uit het zaaien, planten, water geven, onkruidvrij maken en straks ook het oogsten!
Een dakmoestuin is een uitkomst in stedelijk gebied. Stadslandbouw (Urban farming) op het dak is een toekomstgerichte stadsontwikkeling en biedt veel voordelen op het gebied van klimaat en duurzaamheid.

Urban farming op het dak compenseert het terugdringen van vrije natuur in de stad. Daarnaast is het een innovatief gebruik van reeds kale daken om lokaal voedsel te produceren. Door lokale voedselproductie verminderen de kosten voor transport. Bijkomend groot voordeel is dat dakmoestuinen, net als groene daken, zeer veel water bufferen, beschermen tegen warmte en koude pieken en de levensduur van de dakbedekking verlengen.
Voor het realiseren van een dakmoestuin maken wij gebruik van het speciale dakmoestuinsysteem van Optigrün Benelux.

Een greep uit het assortiment van de dakmoestuin:
Rondom staan verschillende vruchten, zoals bes, framboos, druif en kiwi. Er is een bed van aardbeien, er staan bramen, frambozen en nog veel meer.

Peterselie, rozemarijn, maggikruid, lavendel, salie, venkel, bieslook, wilde marjolein, tijm, rozemarijn en munt sieren de kruidenhoek.

Er staan twee rijen met aardappelplanten, er is artisjok, kardoen, verschillende soorten wortels, knolvenkel, radijs, pompoen, meloen, courgette soorten.
Peulen, soorten bonen, kapucijners, koolrabi, bloemkool, sla, spitskool, spinazie, andijvie, raapstelen, snijbiet, mais.
Bessen, frambozen, druiven, kiwi’s, aardbeien, bramen, frambozen.

Op de foto’s is te zien dat een aantal vakken net zijn ingezaaid of nog worden ingezaaid. Een moestuin is een jaarrond proces. Wij geven snel weer een update!

Download hier de brochure Dakmoestuin