Vooral vanaf half mei tot half juni kunnen de netelharen van de volgroeide eikenprocessierupsen weer voor veel ongemak zorgen. Bij huidcontact kunnen pijnlijke huidreacties ontstaan en inademing kan leiden tot ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen.

De eikenprocessierups heeft zich inmiddels over heel Nederland verspreid.
Vorig jaar was er een piek als gevolg van de langdurige droogte en het ontbreken van voldoende natuurlijke vijanden.

De Koninklijke Ginkel Groep heeft in Naarden de ruige bermen langs de Rijksweg vanaf de kruising Thierensweg tot aan de Amalia van Solmslaan in mogen zaaien met een speciaal kruidenmengsel van Heem Natuurontwikkeling.

Het bestaat uit inheemse schermbloemige en vlinderbloemige soorten die in Nederland gekweekt en geoogst zijn. Deze soorten trekken natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan, zoals wantsen gaasvlieglarven en twee-stippelige lieveheersbeestjes. Die eten de eitjes en larven van de eikenprocessierups. Zo wordt het insect in een vroeg stadium bestreden. En het draagt ook nog eens bij aan de biodiversiteit!

Woont u in de buurt van eiken die last hebben van de eikenprocessierups en wilt u zelf iets doen? Hang dan nog snel een nestkast voor koolmezen op! Koolmezen voeden de rupsen aan hun jongen en helpen zo mee om een plaag van de eikenprocessierups te onderdrukken.

Meer weten over het bestrijden van de eikenprocessierups?
Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.
Download hier ons informatieblad Eikenprocessierups bestrijding, natuurlijk door biodiversiteit.