De eikenprocessierups is al een aantal jaren actief in Almere. Van juni tot en met augustus kunnen de brandhaartjes van deze rupsen ernstige irritaties bij mens en dier veroorzaken. De gemeente Almere gaat onderzoeken of de rupsen ook op natuurlijke wijze bestreden kunnen worden.

 

Het idee is een gunstige leefomgeving te creëren voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups; gaasvliegen en sluipwespen. Die zijn niet gevaarlijk voor de mens, want ze steken niet.

 

processierups

 

De werkzaamheden beginnen op 11 november en duren ongeveer een week. In de middenberm van de Veluwedreef maken we drie proefvakken. Zo onderzoeken we wat het effect is van verschillende soorten beheer van het groen op de eikenprocessierups.

 

In het eerste vak zaaien we een bloemenmengsel dat speciaal geschikt is voor de natuurlijke vijanden van de rups. In het tweede vak passen we het normale beheer toe. Het derde vak maaien we minder vaak, waardoor het groen hoger groeit.

 

Om te kijken welke effecten deze maatregelen hebben, onderzoeken we de vakken op voorkomen van de eikenprocessierups. Het onderzoek duurt drie jaar.

 

Bron: Stadhuis aan huis / Gemeente Almere

 

 

Lees hier meer over Natuurlijke Eikenprocessierups bestrijding