Flying gardeners; een geheel nieuwe tak van sport in de wereld van het groenonderhoud en al is het project Wonderwoods in Utrecht nog niet opgeleverd, toch onderhoudt Remco nu al het groen.

Wonderwoods bestaat uit twee groene torens van 70 en 105 meter hoogte in het Beurskwartier Utrecht, de nieuwe stadswijk die staat voor Gezond Stedelijk Leven. Twee maanden geleden hebben we hier de eerste van 280 bomen omhoog gehesen. Als de torens straks af zijn groeien er bovendien 75.000 planten in en op het gebouw. Met dit bijzondere groene project brengt projectontwikkelaar G&S& (deelneming VolkerWessels) de biodiversiteit terug naar de stad.

Remco is begonnen met zijn eerste onderhoudsronde. Naast het verwijderen van onkruid en het snoeien van planten, fixeert hij nu ook de toppen van de bomen aan de staalkabels van het gebouw.

Nog te vaak wordt er eerst gebouwd en denkt men pas aan groen als een gebouw is opgeleverd. Hier gaat het groen verdieping na verdieping mee de lucht in. We zijn op de zevende verdieping aangeland; het dakpark, het worden er uiteindelijk dertig. We hebben totaal vier kilometer aan plantenbakken te vullen, een heel bijzondere klus.

Benieuwd hoe dit eruit ziet? Bekijk hier het filmpje gemaakt door het AD.

In Wonderwoods komen 167 koopwoningen en 252 huurwoningen, naast nog eens 15.000 vierkante meter kantoorruimte. Het wordt in de zomer van 2024 opgeleverd. De toekomstige bewoners hoeven overigens de bomen en struiken niet te bewateren of groene vingers te hebben, Wonderwoods wordt uitgerust met een systeem dat regenwater opvangt en hergebruikt en de vliegende hoveniers doen het groenonderhoud.

Opdrachtgever: Wonderwoods Development bv (G&S Vastgoed)

Architecten: Stefano Boeri Architetti & MVSA Architects
Investeerder: a.s.r real estate
Landschapsarchitect: Laura Gatti Studio & Arcadis Landschapsarchitecten
Aannemer: Boele & van Eesteren & Kondor Wessels Amsterdam
Duurzaamheid Consulting: Arcadis
Aanleg en onderhoud groen: Koninklijke Ginkel Groep