Op de internationale beurs GaLaBau in het Duitse Neurenberg is Optigroen onderscheiden met de 2016 GaLaBau Innovations Medaille.

In een zware concurrentiestrijd met meer dan 100 deelnemers werd Optigroen – als enige overgebleven genomineerde in de categorie bouwwerkbegroening – bekroond voor het Retentiedak systeem met een Smart Flow Control, die slimme waterberging op dakbegroeiing en daktuinen mogelijk maakt. “Deze innovatieprijs bevestigt dat de Smart Flow Control een bijzondere goede bijdrage levert aan de verduurzaming en waterbestendig maken van de stedelijke omgeving. Deze prijs stimuleert ons om ons voluit te blijven richten op systemen die bijdragen aan de Risilient City”, aldus Henk Vlijm, directeur van Optigroen Benelux.

Op de GaLaBau ligt de nadruk op landschapsarchitectuur en design maar dit jaar ook op slimme oplossingen voor de urbane omgeving. De beurs van dit jaar van 14 september tot en met 17 september en daarmee de 22e op rij, vestigde een record met meer dan 1.400 exposanten in 13 hallen waarmee de beurs de grootste op dit gebied is in Europa.

Betere acceptatie voor groene daken

De international vakjury was met name onder de indruk van de Smart Flow Control omdat hierdoor de acceptatie van groene daken en daktuinen significant vergroot zal worden. Het levert geld op door minder wateroverlast en voorkomt dure ingrepen zoals waterinfiltratie of watercompensatie elders in het stedelijk gebied. Volgens Innovatiemanager van Optigroen, Rob Steltenpöhl, is de Smart Flow Control een weerdata gestuurde klep die over de hemelwaterafvoer op een dak geplaatst wordt. Zodra het gaat regenen bepaalt de Smart Flow Control op basis van weerdata, welke ook waterschappen gebruiken, of de regen op het dak in de dakbegroeiing of daktuin vast gehouden kan worden. Wanneer de waterberging in het zogenaamde Retentiedak systeem onvoldoende ruimte heeft om de hoosbui op te nemen, laat de Smart Flow Control gecontroleerd water weglopen zodat er genoeg waterberging is voor de aankomende hoosbui. Door de aanwezigheid van water in het systeem zorgt dat ook nog eens voor meer biodiversiteit in het groendak, verkoeling door verdamping in de stad. Alle duurzame toepassingen en oplossingen in 1 uniek systeem, maken volgens de jury het Retentiedak met de Smart Flow Control de terechte winnaar.

Bestaande kennis en technieken combineren met innovatie! Dat is het grondbeginsel van het Duitse Optigrün International AG, al ruim 40 jaar een toonaangevende onderneming in de dak- en gevelbegroeiingsbranche.

Sinds 1996 is de Koninklijke Ginkel Groep partner van Optigroen.