Nederland maakt werk van klimaatadaptatie. De noodzaak voor aanpassing aan het veranderende klimaat zal de komende jaren alleen maar toenemen. De gevolgen van klimaatverandering raakt ons allemaal, maar levert ook kansen op. Door samen werk te maken van klimaatadaptatie maken we Nederland groener, veiliger, mooier en slimmer.

Eén van die kansen bevindt zich in hartje Delft, Park Spoorloos genaamd.
Park Spoorloos is een park bovenop een fietsenstalling bij het voormalige stationsgebouw. Het park, met een oppervlakte van 3.250 m2, is ingericht met een variatie aan bomen en kleurrijke beplanting.

Naast dat deze stationstuin plek biedt aan 2700 fietsen en een heerlijke plek is om te verblijven, wordt er door dit park ook maar liefst 350.000 liter water gebufferd. Dat water wordt weer gebruikt door de planten om te bloeien, groeien en verkoelen.

Mark Rotteveel, projectadviseur van de Koninklijke Ginkel Groep en nauw betrokken bij dit project, legt aan de hand van onderstaand filmpje uit wat voor uitwerking deze waterbuffering heeft.

Park Spoorloos is aangelegd door Van Ginkel Veenendaal. Hoveniersbedrijf P. van der Eijk (onderdeel van de Koninklijke Ginkel Groep) verzorgt het onderhoud.

Klimaatadaptatie kan bij grote projecten toegepast worden, maar ook zeker bij kleinere projecten. Een mooi voorbeeld van klimaatadaptatie op kleine schaal vind u hier: Renovatie van een ‘doorsnee jaren ’70-’80 straat’.