Project Mannoury in Amsterdam is genomineerd in de categorie ‘platte daken’. Een onafhankelijke vakjury beoordeelt de projecten op: esthetische kwaliteit, innovatie, functionele kwaliteit, onderlinge samenwerking, veilig werken en duurzaamheid.

Mannoury is een groene oase in Amsterdam, vlakbij het Vondelpark en de ring. Het appartementencomplex draagt de komende jaren bij aan een belangrijk onderzoek naar de leefbare stad. De situatie van Mannoury leent zich daar uitstekend voor. Het project bestaat uit twee – in vorm – identieke bouwblokken met dezelfde geografische eigenschappen en omstandigheden. Alleen de bovenste daken verschillen. Het ene blok heeft een blauw-groen dak, het andere niet. Beide woonblokken hebben zonnepanelen. Zal het verkoelende groen op het blauw-groene dak zorgen voor een hogere energie-opbrengst van de zonnepanelen? Project Urban Photosynthesis onderzoekt het! Project Photo-Synthesis is in het leven geroepen om onderzoek te doen met het oog op het ontwikkelen én bewijzen van oplossingen die bijdragen aan zowel de reductie van stedelijke oververhitting in de zomer en regenwateroverlast bij piekbuien.

Voor het project Mannoury hebben wij het groen aan de gevels mogen maken, de daktuinen en het groendak waarop de zonnepanelen zijn geplaatst. Voor het groendak hebben we gebruik gemaakt van de retentieboxen van Optigrün Benelux. Extra bijzonder aan dit project is dat het douchewater van de bewoners middels een natuurlijke zuivering op het dak ook gebruikt kan worden in droge periodes voor de beplanting.

Het Dak van het Jaar is in het leven geroepen om de kwaliteit in zowel de platte als de hellende dakenbranche te vieren en te tonen. De projecten worden uitgebreid beschreven in de vakbladen en de site van Roofs en steilDAK.

Uitgebreide informatie over project Mannoury vakblad Roofs

Opdrachtgever en initiatiefnemer: Aedes
Architect: Koschuch architects
Onderzoekstraject: Aedes, Permavoid, ECOFYT, KWR, Gemeente Amsterdam, SDR Elektrotechniek, Techniplan Adviseurs, TKI Watertechnologie
Aannemer: Van Bekkum
Aanleg blauwgroendak: Koninklijke Ginkel Groep en ECOFYT (helofytendak)
Dakdekker: Van de Kamp Dakbedekkingen

Foto’s: Bart van den Hoek