Wethouder Reinier van Dantzig en Maxime Verhagen van Koninklijke Bouwend Nederland overhandigden de prijs aan de bewoners en de betrokken partijen. Het is de vijftiende keer dat deze prijs wordt uitgereikt.

Spaarndammerhart

De naam zegt het al, Spaarndammerhart ligt midden in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam-West. Karakteristiek voor het project is het groene hof met de grote toegangspoorten voorzien van kunstwerken. In totaal bestaat het project uit 80 woningen, waarvan 36 koopwoningen, 20 vrije sector huur en 24 sociale huurwoningen. Het project kreeg 22,4 procent van de stemmen.

Architectuur, kunst en natuur gaan perfect samen

Wethouder Reinier van Dantzig: “In Spaarndammerhart komen architectuur, kunst en natuur perfect samen. De poorten met de teksten zijn een moderne vertaling van de stijl van de Amsterdamse school. Veel Amsterdammers houden van deze stijl. Het project scoorde goed onder Amsterdammers door het fraaie ontwerp, de mix van woningtypen en dat er goed over de leefbaarheid is nagedacht met het gezamenlijke groene hof. Ook vinden Amsterdammers het positief dat het project klimaatvriendelijk is gebouwd.”

Prijsuitreiking op de Dag van de Bouw

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2022 is uitgereikt op de Dag van de Bouw. Koninklijke Bouwend Nederland organiseert deze dag waarbij heel veel bouwprojecten bezocht kunnen worden. Maxime Verhagen: “Je ziet aan alles bij het project Spaarndammerhart dat het met veel liefde en aandacht is ontworpen en gebouwd. Het is een voorbeeld van wat de bouwsector kan in Nederland. De komende tijd wordt de uitdaging om veel woningzoekers te helpen aan een mooie en betaalbare woning, terwijl bouwmaterialen schaars en duurder worden. Ook is er veel behoefte aan nieuw talent in de bouw”.

Team Spaarndammerhart:

Architecten: korth tielens architecten B.V., Marcel Lok_Architect (ML_A)
Kunst: Martijn Sandberg
Projectassistentie kunst: Atelier Rinzema
Landschap: DS Landschapsarchitecten (Amsterdam)
Ontwikkelaar: Hans van der Zant
Opdrachtgever/ bouw: Heijmans
Uitvoering bestrating: Koninklijke Ginkel Groep, DVL Buitenruimte
Groene inrichting: Koninklijke Ginkel Groep
Woningcorporatie: Eigen Haard

Publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is de publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam. Bij deze editie ging het om woningbouwprojecten die tussen augustus 2020 en augustus 2021 in Amsterdam zijn opgeleverd. In de eerste ronde nomineerde een publieksjury van bijna 200 Amsterdammers uit 51 nieuwbouwprojecten de tien meest aansprekende. Die tien projecten deden mee in de finale. Daarin kon iedereen via www.amsterdamwoont.nl/nieuwbouwprijs op zijn of haar favoriete project stemmen. In totaal brachten ruim 4.600 mensen hun stem uit.

Project De Voortuinen, ook een project van Koninklijke Ginkel Groep, is als derde uit de bus gekomen!

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is een jaarlijkse prijs die georganiseerd wordt door Amsterdam Woont, in samenwerking met de gemeente Amsterdam, AT5 en Bouwend Nederland.