De jury roemde de manier waarop de ontwerpers de tradities van de Amsterdamse School naar de huidige tijd hebben vertaald.

Bron: Het Parool
Jaap Huisman

Wij zijn enorm trots dat wij de groene inrichting hebben mogen verzorgen voor prijswinnaar Spaarndammerhart en genomineerd project Stories.

Volgens de jury blinkt het Spaarndammerhart uit in duurzaamheid, en het woningblok ‘draagt bij aan de opgave rondom klimaat en biodiversiteit’.
Een sterke oogst, ondanks de crisis in de bouw en het tekort aan (betaalbare) woningen: dat laat de lijst voorgeselecteerden voor de Zuiderkerkprijs 2021 zien. Drie projecten sprongen eruit en zijn genomineerd, allen besproken in Het Parool: Stories in Buiksloterham, West-Beat bij station Lelylaan in West en Spaarndammerhart in de Spaarndammerbuurt.

De driehoofdige jury koos voor het laatste woningblok als winnaar met de volgende motivatie: ‘Een goed samenspel tussen de opdrachtgever, ontwikkelaar, architecten en bouwer heeft geresulteerd in een project waarbij de gerespecteerde tradities van de Amsterdamse School naar de huidige tijd zijn vertaald. Het blinkt uit in duurzaamheid, en draagt bij aan de opgave rondom klimaat en biodiversiteit.

We vinden het bijzonder dat het onderscheid tussen de verschillende prijssegmenten vrijwel niet zichtbaar is. De overgangen tussen de verschillende delen zijn perfect ontworpen en uitgevoerd. Het resulteert in een gebouw, waarbij het gebruik van ambacht en hoogwaardige materialen hoogtij viert.

Maar een van de meest voorbeeldige aspecten van het project Spaarndammerhart is dat hier gelukt is wat op nog slechts weinig plekken lukt: uiteenlopende maatschappelijke groepen leven hier bijeen in een compacte gemeenschap; sociaal-cultureel, economisch en qua leeftijd is het project gemixt; in de beste tradities van de Nederlandse volkshuisvesting is het architectonisch en landschappelijk ontwerp gecombineerd met kunst en ingezet om een harmonieuze community te vormen.’

De Verbinding

Aan Spaarndammerhart, aanvankelijk De Verbinding genoemd, hebben verschillende architecten en ontwerpers meegewerkt. Het project staat op naam van Korthtielens en Marcel Lok. Stories is van Olaf Gipser die in 2020 al de Zuiderkerkprijs won met New West, West-Beat is ontworpen door Studioninedots.

De Zuiderkerkprijs, waaraan een sculptuur is verbonden, is de belangrijkste huisvestingsprijs van de gemeente Amsterdam. Juryvoorzitter was Michelle Provoost van Crimson Historians and Urbanists. Aan haar zijde had ze Robbert Bovee, programmaleider bij Pakhuis de Zwijger, en Volker Ulrich, die in 2020 de prijs won.

De Zuiderkerkprijs wordt al 24 jaar uitgereikt. Door de jaren heen laat de Zuiderkerkprijs zien hoe de stad zich heeft ontwikkeld, hoe buurten tot bloei zijn gebracht en welke thema’s daarbij op de voorgrond staan. Dit jaar waren dat circulariteit, duurzaamheid en biodiversiteit.

De volledige lijst projecten staat in het Projectenboek Gebouwd in Amsterdam 2020-2021 en op de website www.gebouwdin.amsterdam.nl.

Team Spaarndammerhart:
Architecten: korth tielens architecten B.V., Marcel Lok_Architect (ML_A)
Kunst: Martijn Sandberg
Projectassistentie kunst: Atelier Rinzema
Landschap: DS Landschapsarchitecten (Amsterdam)
Ontwikkelaar: Hans van der Zant
Opdrachtgever/ bouw: Heijmans
Uitvoering bestrating: Koninklijke Ginkel Groep, DVL Buitenruimte
Groene inrichting: Koninklijke Ginkel Groep
Woningcorporatie: Eigen Haard

Team Stories:
Olaf Gipser Architects, Bouwgroep BSH20A (opdrachtgever), Heutink Groep (aannemer) en adviseurs: aardlab (circulariteitsconcept); Alferink van Schieveen (constructie); Bureau Veldweg (brandveiligheid); Constructie Adviesbureau Geuijen (houtconstructie); Derix Group (houtconstructie), Johan-Paul Borreman; PIRMIN JUNG (houtconstructie en akoestiek); LBP|SIGHT (akoestiek); SMARTLAND landscape architects (ecologie en landschapsarchitectuur); Koninklijke Ginkel Groep