Spelen in de natuur is goed voor kinderen. Ze bewegen zich soepeler, presteren beter op school, zitten lekkerder in hun vel, slapen beter en zijn minder vaak ziek. Buiten spelen en de natuur ontdekken is hartstikke leuk én gezond!

Bewegingsvrijheid
Klimmen, klauteren, springen en balanceren. Buiten kun je bewegen. En hoe meer je beweegt, hoe beter je er in wordt. Je motorische ontwikkeling train je door dingen te doen. En niet door op een bank of bureaustoel te gaan zitten. Daarnaast geeft buiten zijn vrijheid in je hoofd. Je kunt er dromen en fantaseren. Dergelijke ervaringen dragen bij aan de ontwikkeling van een eigen identiteit van kinderen en vergeet vooral niet het ‘samen spelen’ aspect.

Weerbaarheid
Kinderen komen in de natuur talloze uitdagingen tegen die ze kunnen overwinnen, zoals enge beestjes, glibberige boomstammen, en moeilijk te beklimmen bomen. Dit versterkt hun psychische en lichamelijke weerbaarheid. Natuur heeft ook een direct lichamelijk effect op de weerbaarheid; kinderen komen er in aanraking met allerlei onzichtbare stofjes en substanties die hun afweersysteem versterken.

Slaap lekker
Blootstelling aan natuur gaat meestal samen met blootstelling aan natuurlijk licht. Een goede, gedoseerde blootstelling aan hoog-intensief licht -daglicht- is cruciaal bevonden voor een goed-functionerende biologische klok. Deze biologische klok stuurt ons slaap- en waakritme aan, maar reguleert ook de hormoonhuishouding en tal van andere lichamelijke systemen.

Geen stress
Het belangrijkste advies bij een burn-out is: ga naar buiten! Ga wandelen, ga fietsen, zoek de buitenlucht op. De weide omgeving, de rust én de lichamelijke activiteit nemen stress weg. Dit geldt ook preventief. Wie denkt dat kleine kinderen geen stress kennen, is misschien zijn of haar toetsen vergeten…

Vitamine D
Direct zonlicht op de huid zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij onder meer de opname van mineralen, het versterken van het immuunsysteem, het verlagen van de kans op allerlei ziekten zoals diabetes en astma.

Goede ogen
Zelfs je oogspieren moet je regelmatig trainen. Wie alleen maar naar een telefoon- of beeldscherm kijkt, kijkt alleen dichtbij. Terwijl het juist zo belangrijk is om ook regelmatig actief naar iets te kijken wat verder weg is. Daarom adviseert het oogfonds om kinderen minimaal twee uur per dag buiten te laten spelen.

Leren van de natuur
De natuur, zo geniaal als ze is, onthult haar beste ideeën, maar dan zullen we de verborgen principes moeten zien te ontdekken  (biomimicry). De natuur is dan ook heel erg geschikt als ‘lesmateriaal’ voor kinderen. Neem ze eens mee. Speel, leer en ontdek!