,,Een tuin die de kunst dient”

De vernieuwde binnentuin van Rijksmuseum Twenthe biedt meer ruimte voor groen en natuur en heeft een actief karakter. Zo kunnen er workshops gegeven worden. Een tuin die voeding biedt aan kunst, maar ook inspiratie is voor kunst. De eerste kunstenares die aan de slag gaat in Het Groene Lab is Claudy Jongstra. Claudy is vooral bekend door haar wollen tapijten die ze verft met natuurlijke pigmenten. Voor de pigmenten gebruikt ze planten. Deze planten zijn te vinden in de binnentuin. De tuin biedt zo letterlijk voeding voor de kunst.

Vakblad Tuin & Landschap schonk met maar liefst 6 pagina’s aandacht aan de binnentuin. Het Groene Lab is aangelegd door Van Ginkel Oost-Nederland in samenwerking met vrijwilligers.

Rijksmuseum Twenthe wil niet alleen kunst, maar ook de gebruikte materialen en het maakproces tonen. ,,Gelukkig hebben een tuin”, zegt conservator Josien Beltman. Begin juli opende het museum in Enschede Het Groene Lab; een tuin die als atelier fungeert voor kunstenaars die op de een of andere manier de natuur gebruiken in hun werk.