Een bronzen boom die een massief blok graniet tussen zijn takken torst, een stronk waar water uit stroomt en afdrukken van het voorhoofd van de kunstenaar zelf, vormen de raadselachtige beelden van Giuseppe Penone.

Deze zomer is de jaarlijkse beeldententoonstelling in de tuinen van het Rijksmuseum gewijd aan de Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone (Garessio, 1947). Voor het eerst is hier, naast een aantal vroegere iconische werken, ook nieuw werk van de kunstenaar te zien zoals het ‘Vene di pietra tra i rami’ (‘Steenaders tussen de takken’, 2015). Ook een wereldprimeur is het twaalf meter brede scherm dat uit twee, ruggelings geplaatste kunstwerken bestaat die in het Atrium van het Rijksmuseum hangen: ‘Spine d’accacia’ (‘Accaciadoorns’, 2016) en ‘Pelle di grafite-fronte’ (‘Huid van grafiet’, 2016). De tentoonstelling is van 10 juni t/m 2 oktober 2016 te zien in de tuinen van het Rijksmuseum en gratis toegankelijk.

Van de 22 werken zijn er 4 in het Rijksmuseum te zien en 18 in de tuinen. Zo krijgt zijn iconische, ruim zes meter hoge Cedro di Versailles (2000-2003) – een gedeeltelijk uitgepelde cederstam – ook een plek in het Atrium, terwijl buiten een aantal meer recente werken te zien is, waaronder de elf meter hoge Albero folgorato (Door de bliksem getroffen boom, 2012). De werken zijn afkomstig uit bezit van de kunstenaar zelf en uit een particuliere verzameling.

Bron: Rijksmuseum