De verplanting van een historische grensboom in Venlo heeft de eerste prijs gewonnen in de verkiezing Boomproject van het Jaar 2018!

Dit is bekend gemaakt tijdens de Kennisbijeenkomst Bomen georganiseerd door VHG Platform Boomspecialisten in samenwerking met ISB en NVTB.

De prijs werd uitgereikt aan onze collega Bert van Polen, Adviseur Bomen – Koninklijke Ginkel Groep / Pius Floris Boomverzorging.

In maart 2018 heeft Pius Floris Boomverzorging in opdracht van het Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo een historische grensboom verplant. De verplanting van deze monumentale linde was een dusdanig bijzonder project dat deze werd genomineerd voor Boomproject van het Jaar 2018. Naast het project in Venlo heeft de vakjury boomprojecten in Weert, Zoetermeer en Amsterdam genomineerd.

De historische grensboom is door Pius Floris Boomverzorging verplant. Op de oude standplaats van de boom is inmiddels de aanleg van het wachtspoor voor een railterminal gestart. Vanwege veiligheidsredenen kon de monumentale lindeboom niet blijven staan.

Omdat het Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo de monumentale boom wilde behouden, kreeg hij circa 60 meter verderop een nieuwe plek waar de historie meer tot uitdrukking wordt gebracht. Omdat oude, grote, bomen zich niet zomaar laten verplaatsen is in het najaar van 2016 met de voorbereidingen op de verplanting begonnen. Met behulp van een grote telekraan is de bijna 100 ton wegende boom ruim anderhalf jaar later verplaatst.

De vakjury heeft elk project beoordeeld op vooraf vastgestelde aspecten: innovatie en originaliteit, architectuur (ontwerp, beeldkwaliteit, gebruikswaarde, materiaalgebruik, functionaliteit), beplanting (duurzaamheid, bijdrage ecosysteem, soortkeuze) en uiteraard vakmanschap (kwaliteit, onderhoud). Ook de taakverdeling en relatie met de opdrachtgever is meegenomen in de beoordeling, omdat een boomproject vaak een samenspel is van verschillende partijen.