Duurzaamheid, groen en gezondheid gaan samen in Wonderwoods, een project van projectontwikkelaar G&S Vastgoed. De torens zijn ontworpen door Stefano Boeri van Stefano Boeri Architetti en Roberto Meyer van MVSA Architects.

‘Het verticale bos van Utrecht wordt een levend stadsicoon, continu in ontwikkeling’, aldus architect Stefano Boeri. De verwachting is dat Wonderwoods door de groene inrichting en aankleding circa dertig verschillende soorten diersoorten – waaronder vogels, bijen en vlinders – terug zal brengen naar de stad.

Dakpark

De toren is verbonden met de andere toren door een ondergrondse eenlaagse parkeergarage. Deze toren is een ontwerp van Roberto Meyer van het Nederlandse bureau MVSA Architects. De toren heeft veel groen aan de binnenzijde, wat naar buiten toe doorloopt op het dakpark. Het krijgt een sfeer van serres en kassen, met wintertuinen en met natuurlijk verlichte atriums achter glas.

Arcadis Landschapsarchitectuur is verantwoordelijk voor het ontwerp van het dakpark; Van den Berk Boomkwekerijen is al in een vroeg stadium door Arcadis bij het project betrokken. ‘We zijn ook betrokken geweest bij de Trudo Toren in Eindhoven, we hebben dus ervaring met dak- en gevelgroen’, zegt Brenda Swinkels, hoofd verkoop bij Van den Berk Boomkwekerijen.

Voor Utrecht is gezamenlijk gekozen voor een sterk, zeer divers assortiment hoogstam en meerstammige bomen, geïnspireerd op de beplanting van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Hiermee sluit Wonderwoods aan op de natuur die de stad omringt en wordt de biodiversiteit optimaal ondersteund. ‘Het gaat om vijftien tot twintig verschillende soorten. Het zijn flinke bomen met een stamomtrek van 30-35 en 35-40 centimeter. Ze worden op maat gesnoeid, want ze mogen niet te hoog zijn. De soorten die we gekozen hebben zijn uiteraard resistent tegen wind.’

In het assortiment zijn veel bloeiende soorten te vinden waaronder Amelanchier, Sorbus, Crataegus, Prunus en Cornus. De den in het assortiment is een directe link naar de bossen aan de oostzijde van Utrecht. De meidoorn, lijsterbes en het krentenboompje zorgen in het najaar voor bessen die erg in trek zijn bij vogels. Diverse soorten bomen en struiken zullen in het najaar, voordat het blad valt, ook een herfstkleur laten zien. Wonderwoods zal daardoor het hele jaar door van uiterlijk veranderen.

Stadsicoon

Eind 2020 is begonnen met de bouw van de torens. Van den Berk Boonkwekerijen werkt samen met de Koninklijke Ginkel Groep aan de technische uitwerking om de realisatie en het onderhoud van alle groene inrichtingscomponenten daadwerkelijk mogelijk te maken. De Koninklijke Ginkel Groep is gecertificeerd en beschikt onder andere over de bedrijfscertificaten Groenkeur Groenvoorziening, Dak- en gevelbegroeiing en Boomverzorging, een ‘garantie voor vakmanschap, duurzame kwaliteit en veilig werken’.

(Bron: Stadszaken)

In december 2021 werd Wonderwoods al uitgeroepen tot beste Mixed-Use project van Nederland.