Waarom bomen kappen?

Er zijn meerdere redenen waardoor bomen kappen soms noodzakelijk is. Een boom kappen gebeurt niet zomaar, dit gebeurt alleen als er een gegronde reden is dat de boom gekapt zou moeten worden. Een aantal voorbeelden waarom we soms bomen moeten kappen zijn:

  • Gevaar: de boom veroorzaakt een gevaar voor de omgeving, omdat hij bijvoorbeeld om kan vallen of omdat de boom ziek is. Er is dan vaak geen andere optie dan de bomen kappen.
  • Overlast: de boom veroorzaakt overlast.
  • Schade: de boom veroorzaakt schade aan bijvoorbeeld kabels of leidingen.
  • Bouw: de gemeente wil bomen kappen, omdat er nieuwbouw komt te staan of de wegen worden opgeknapt.
  • Ruimte: het kan ook zijn dat bomen kappen noodzakelijk is, omdat een boom de groei van een andere boom in de weg staat. Ook kan het zijn dat bomen worden gekapt, om een open landschap te behouden.

Bomen kappen kan dus noodzakelijk zijn voor zowel de gezondheid van de bomen zelf, als voor het leefcomfort van omwonenden.

Bomen kappen: hoe werkt dat?

Hoe een boom gekapt wordt hangt af van verschillende dingen. Zo maakt het uit hoe groot de boom is, hoe veilig de boom nog is en hoeveel ruimte er om de boom heen is. Neem bijvoorbeeld een kastanjeboom van meer dan 20 meter. Zo’n boom kun je vaak niet in één keer kappen. In dat geval wordt de boom eerst al klimmend in delen afgebroken. Een boomverzorger kan elke boom veilig kappen of verwijderen.

Bomen kappen zonder kapvergunning

Vraagt u zich af of u zelf een boom in uw eigen tuin mag kappen? Dit mag over het algemeen niet zonder kapvergunning, maar dit verschilt per gemeente. Een kapvergunning wordt tegenwoordig een omgevingsvergunning genoemd.

Een kapvergunning krijg je niet zomaar. Soms vraagt de gemeente eerst naar aanvullend onderzoek, of de kapvergunning wordt afgewezen. Vaak eist de gemeente bij het uitreiken van een kapvergunning dat er een nieuwe boom in de plaats komt van de gekapte boom.

Na het kappen

Als de boom gekapt is, blijft er een zogenaamde stobbe over. Een boomverzorger kan deze wegfrasen, maar er kan ook iets nuttigs van gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan een insectenhotel.