T 0318 51 90 39

Contactpersoon

Marc de Jager portret 150x150 - Belang groene speelpleinen

Marc de Jager
Adviseur Natuurlijk spelen

T: 06 - 51 10 99 56
E: mdejager@ginkelgroep.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Persoonlijk advies nodig?

Belang groene speelpleinen

Waarom een groen speel- of schoolplein (en wat is het eigenlijk)?
Een groen speel-of schoolplein is een plein waar kinderen in contact komen met de natuur en dat op een natuurlijke manier is ingericht. Groene schoolpleinen bieden kinderen beleving, ontdekkingen en natuurlijke spelaanleidingen. En zelfs buiten lesgeven is tegenwoordig een optie.

Groene schoolpleinen hebben ook andere functies. Denk aan de pedagogische, psychologische en motorische voordelen. Ook kunnen ze bijdragen aan biodiversiteit en de aanpak van hittestress en wateroverlast. Er zijn dus vele argumenten voor een groen school- of speelplein. We zetten de argumenten en voordelen op een rij.

Voordelen van groene schoolpleinen
In onderwijsland is veel bekend over de voordelen van groene pleinen voor kinderen. Veel van de argumenten voor groene schoolpleinen kunnen ook met onderzoek worden onderbouwd. Samengevat: groene schoolpleinen kunnen een onderdeel van de aanpak zijn van diverse (maatschappelijke) problemen, én ze kunnen bijdragen aan pedagogische doelen. Op de diverse websites kom je de volgende argumenten tegen:

  • groene schoolpleinen dagen kinderen op een natuurlijke manier uit om te bewegen
  • kinderen leren op een veilige manier omgaan met risico’s, door de natuurlijke inrichting van het plein: vallen en opstaan, een beetje vies worden, het hoort bij de gezonde ontwikkeling van een kind
  • kinderen (en docenten en ouders?) komen in contact met de natuur
  • groene schoolpleinen kunnen een educatieve functie vervullen
  • op groene schoolpleinen lijkt zelfs minder te worden gepest

Kinderen leren op een veilige manier omgaan met risico’s door de natuurlijke inrichting van het plein.
Er is meer onderzoek gedaan. Niet alleen naar groene schoolpleinen maar ook naar relaties tussen groen en kinderen in het algemeen. Jolanda Maas van de Universiteit van Amsterdam vond sterke aanwijzingen dat:

  • contact met groen vooral bij kwetsbare kinderen herstel van stress bevordert
  • groen het herstel van aandachtsvermoeidheid bevordert
  • natuur beweeggedrag stimuleert, vooral bij meisjes, en de motorische ontwikkeling bevordert
  • groen uitdaagt tot explorerend gedrag doordat het alle zintuigen prikkelt

 

Groen schoolplein, een groene oplossing
Gezien het onderzoek kunnen groene schoolpleinen worden ingezet in de strijd tegen overmatig computergebruik (tieners bijvoorbeeld, zitten gemiddeld 9 uur achter een scherm!), overgewicht en het weinige contact met de natuur dat kinderen in verstedelijkte gebieden hebben. Maar er is meer. Want groene schoolpleinen zijn ook duurzamer dan de bekende stenige pleinen met 30 x 30 tegels. Meer groenoppervlak betekent meer biodiversiteit en een betere wateradaptatie. En bomen geven bescherming tegen hittestress (en bieden weer spelaanleidingen). Kijk voor de vele argumenten voor groene schoolpleinen eens op de website van Springzaad.

Foto's van Belang groene speelpleinen

Labels voor deze dienst:

Groene schoolpleinen

Dit zeggen klanten over ons:

‘De Koninklijke Ginkel Groep koppelt de kwaliteiten van een grote, professionele groenaannemer met brede kennis en expertise en mankracht aan de liefde, zorg en flexibiliteit die hoort bij een familiebedrijf.  Ik herken bij hen niet alleen de alles overstijgende passie voor groen maar ook een continue aandacht voor vernieuwing. Het is juist dit, dat KGG tot een aantrekkelijke partner maakt.’

Hank van Tilborg, directeur H+N+S Landschapsarchitecten

‘Mijn architect kwam met het idee om ‘groen’ op onorthodoxe wijze toe te passen in ons nieuw te ontwerpen huis. Wij waren daarmee de eerste klant van de Ginkel Groep die voor een groene wand in een woonhuis koos. We vertrouwden volledig op de adviezen van de architect en de Ginkel Groep. De groene wand bracht niet alleen esthetische waarde, de hele atmosfeer van het huis kwam in balans in de zin van een uitmuntende luchtkwaliteit. We noemen de groene wand onze jungle.’

Particulier te Amsterdam

“Van Ginkel verzorgt sinds een aantal jaren naar tevredenheid het tuinonderhoud voor Stadgenoot. De planning en uitvoering van onderhoudswerkzaamheden is inzichtelijk en past bij het vastgestelde kwaliteitsbeeld. Ook is Van Ginkel een goede partner in advies- en ontwerptrajecten voor nieuwe tuinen. Kortom als Stadgenoot zijn we een tevreden klant.

Stadgenoot; woningcorporatie te Amsterdam