T 0318 51 90 39

Contactpersoon

Marc de Jager portret 150x150 - Kosten groene schoolpleinen

Marc de Jager
Adviseur Natuurlijk spelen

T: 06 - 51 10 99 56
E: mdejager@ginkelgroep.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Persoonlijk advies nodig?

Kosten groene schoolpleinen

Hoe financier je een groen schoolplein?
Je kunt een groen schoolplein zo gek maken als je wilt. En in de ontwerpfase is het ook goed om te dromen en de ideeën de vrije loop te laten. Toch komt er altijd een moment dat de kosten en de haalbaarheid van de ambities worden bepaald. Is een groen schoolplein duurder dan een gewoon schoolplein? En hoe financier je het?

Taakstellend budget
Een algemeen antwoord op deze vraag is niet mogelijk natuurlijk. Locatie, omvang, budgetten en ambities verschillen. Maar een groen schoolplein kan zeker gerealiseerd worden met de hand op de knip. Het helpt om een taakstellend budget met de aannemer af te spreken. Dan worden de groene oplossingen binnen die kaders gezocht. En soms is het zelfs goedkoper: traditionele speeltoestellen zijn relatief duur en hebben een beperkte levensduur. Een wilgentunnel of een groepje robinia-boomstammen is dan een goedkopere en ook nog circulaire speelaanleiding.

Een wilgentunnel is goedkoper en duurzamer dan menig speeltoestel en nodigt kinderen uit hun eigen spel te maken.
Een school, een klant van Rosa Novum, had een budget van €1000,- voor vergroening. Met enkele eenvoudige ingrepen in het bestaande groen konden goede stappen worden gezet. Dit gebeurde door ingrepen in het beheer: kale grond dichtplanten met bijenminnende soorten, wat tegels verwijderen, minder snoeien, meer laten groeien. Voilà, een groen schoolplein!

Prijs voor groenonderhoud
Als het gaat om kosten van het onderhoud moet in sommige gevallen rekening gehouden worden met een iets hogere onderhoudsprijs. Afhankelijk van de gemaakte keuzes, kan groen duurder zijn in het onderhoud dan bestrating. Maar de vraag is of die vergelijking in deze tijd van klimaatproblematiek nog helemaal opgaat. Als de school schade krijgt door wateroverlast bijvoorbeeld, of extra airco’s moet installeren omdat de natuurlijke schaduw van bomen niet wordt benut, blijven deze extra kosten uit het zicht. Maar ze worden wel gemaakt. Nog maar niet te spreken van de maatschappelijke en ecologische kosten die we verleggen naar volgende generaties als we niet radicaal kiezen voor biodiversiteit.

Wat als de ambities hoger zijn dan de portemonnee toestaat?
Veel van de natuurlijke schoolpleinen die de Ginkel Groep en Rosa Novum hebben aangelegd en onderhouden, zijn met financiering van derden mogelijk gemaakt. Soms zijn dat sponsoren. Dit varieert van een groepje ouders met een bedrijf die het leuk vinden om een deel van het schoolplein te adopteren t/m bedrijven die een boomstam ter beschikking stellen. Vaak zijn er ook subsidiemogelijkheden. Dit kunnen potjes zijn die bedoeld zijn voor verduurzaming maar er zijn ook gemeenten die subsidie geven voor groene speelplaatsen.

Een overzicht van de subsidieverstrekkers en regelingen die ons nu bekend zijn:

Verstrekker Regeling Link
Gezonde school subsidie jong leren eten (combi met Tiny Forest) https://www.jonglereneten.nl/subsidie-jong-leren-eten
Gemeenten per gemeente  
Jantje Beton Geld voor speelplek (openbaar toegankelijk schoolplein) https://jantjebeton.nl/ik-wil-spelen/geld-om-te-spelen/een-speelplek/spelregels-geld-voor-speelplek
VSB fonds Mensen en Maatschappij: speeltuin https://www.vsbfonds.nl/mens-maatschappij/kan-ik-aanvragen/speeltuin
Oranjefonds Algemene aanvraag https://www.oranjefonds.nl/zoeken?keyword=schoolplein
Rabobank Stimuleringsfonds Prijs je Wijk https://www.rabobank.nl/lokale-bank/breda/sponsoring/
Triodos Triodos Foundation https://www.triodosfoundation.nl/
Oranjefonds NLDOET https://www.nldoet.nl/
Nationaal Groenfonds Subsidie https://www.nationaalgroenfonds.nl/actueel/klimmen-en-klauteren-bij-de-joost-van-den-vondel-school
Kernmetpit wedstijd https://kernmetpit.nl/Wat+is+Kern+met+Pit/default.aspx
Overheid Gezonde school https://www.gezondeschool.nl/advies-en-ondersteuning/ondersteuningsaanbod
Oranjefonds Burendag https://www.burendag.nl/
Waterschap https://www.wshd.nl
Provincie  Per provincie  
Kinderpostzegels https://www.kinderpostzegels.nl/subsidie-aanvragen/
Stichting Doen https://www.doen.nl

Foto's van Kosten groene schoolpleinen

Labels voor deze dienst:

Groene schoolpleinen

Dit zeggen klanten over ons:

‘De Koninklijke Ginkel Groep koppelt de kwaliteiten van een grote, professionele groenaannemer met brede kennis en expertise en mankracht aan de liefde, zorg en flexibiliteit die hoort bij een familiebedrijf.  Ik herken bij hen niet alleen de alles overstijgende passie voor groen maar ook een continue aandacht voor vernieuwing. Het is juist dit, dat KGG tot een aantrekkelijke partner maakt.’

Hank van Tilborg, directeur H+N+S Landschapsarchitecten

‘Mijn architect kwam met het idee om ‘groen’ op onorthodoxe wijze toe te passen in ons nieuw te ontwerpen huis. Wij waren daarmee de eerste klant van de Ginkel Groep die voor een groene wand in een woonhuis koos. We vertrouwden volledig op de adviezen van de architect en de Ginkel Groep. De groene wand bracht niet alleen esthetische waarde, de hele atmosfeer van het huis kwam in balans in de zin van een uitmuntende luchtkwaliteit. We noemen de groene wand onze jungle.’

Particulier te Amsterdam

“Van Ginkel verzorgt sinds een aantal jaren naar tevredenheid het tuinonderhoud voor Stadgenoot. De planning en uitvoering van onderhoudswerkzaamheden is inzichtelijk en past bij het vastgestelde kwaliteitsbeeld. Ook is Van Ginkel een goede partner in advies- en ontwerptrajecten voor nieuwe tuinen. Kortom als Stadgenoot zijn we een tevreden klant.

Stadgenoot; woningcorporatie te Amsterdam