Waarom groene gebouwen?

Het initiatief om van normale gebouwen groene gebouwen en groene bedrijven te maken wordt niet alleen genomen omdat groene gebouwen er leuk uitzien. Uit een onderzoek van Harvard is namelijk gebleken dat medewerkers van groene bedrijven beter scoren op cognitieve taken en een betere nachtrust hebben. Maar dit zijn niet de enige voordelen van groene gebouwen en groene bedrijven.

De gunstige effecten van het toepassen van het echte groen worden inmiddels ook op waarde geschat. Groen op gebouwen, in gebouwen en aan gebouwen heeft vele gunstige bouwtechnische, fysiologische, esthetische en gezondheidseffecten. Verbeterde gezondheid, hogere productiviteit, stressreductie, afname hitte-eiland effect, verbetering luchtkwaliteit, esthetische vooruitgang, thermische isolatie, gunstig akoestisch effect, waterbuffering, koelend vermogen, geluidsdemping, langere levensduur dakbedekking zijn hier voorbeelden van. Hoe meer groen wordt toegepast, hoe groter het effect.

De Koninklijke Ginkel Groep heeft de expertise om advies uit te brengen en is een uitvoerende partij om concreet invulling te geven aan de duurzame vraagstukken met betrekking tot gebouwen.Dat doen wij door op het gebouw daktuinen aan te leggen, aan het gebouw groene gevels te realiseren, rondom het gebouw het terrein groen in te richten en in het gebouw de binnenruimte te vergroenen.

Minder wateroverlast

Groene gebouwen verminderen daarnaast de kans op wateroverlast. Het is in steden gebruikelijk dat tot 70% van het oppervlakte bebouwd en bestraat is. In de binnenstad kan dit zelfs oplopen tot 90%. Het water zakt in deze gebieden moeizaam naar beneden. Met behulp van meer groen op de gebouwen hoeft er minder neerslag te worden afgevoerd omdat een gedeelte wordt opgenomen door het groen.

Groen zorgt voor verkoeling

In steden wordt het vaak een stuk warmer dan op bijvoorbeeld het platteland. Alle stenen, pleinen en straten absorberen stuk voor stuk veel hitte. Daar komt nog eens bij dat deze hitte erg langzaam wordt afgestaan. Na een warme zomerdag kan de temperatuur in steden daarom wel tot 10 graden hoger liggen dan elders in het land. Door klimaatverandering neemt het aantal hittegolven toe. Het is van belang dat kwetsbare mensen zoals ouderen en kinderen hiertegen worden beschermd. Groene gebouwen helpen bij dit probleem door water te verdampen. Verder zorgen bomen voor meer schaduw en verkoeling.

Aantrekkelijk voor bedrijven

Zoals al eerder aangegeven zijn groene gebouwen en groene bedrijven aantrekkelijk voor het menselijk oog. Het ziet er kleurrijk en gezond uit. Hierdoor wordt de aantrekkelijkheid van het gebied verhoogt wat zorgt voor een beter vestigingsklimaat voor bedrijven en burgers. Daarnaast zorgt een aantrekkelijke woonomgeving ervoor dat groene bedrijven makkelijker mensen kunnen binden aan hun organisatie.

Waar komt het groen?

Bij de Koninklijke Ginkel Groep beschikken we over genoeg expertise om advies uit te brengen over de implementatie van deze groene plannen. Daarnaast zijn wij ook de uitvoerende partij die concreet invulling geeft aan de duurzame vraagstukken met betrekking tot de gebouwen.

Groene daktuinen

De omgeving van de daken bovenop veel gebouwen is vaak leeg en kaal. Wij zijn in staat om deze lege plek van het gebouw op te vullen met prachtige daktuinen. Het is zonde om de ruimte niet te gebruiken terwijl je eigenlijk een bijdrage zou kunnen leveren aan het oplossen van onder andere het hierboven genoemde probleem van wateroverlast.

Groen in het gebouw

Naast de daktuinen bovenop het gebouw is het ook van belang dat er in het gebouw voldoende groen aanwezig is. Groen in het gebouw zorgt namelijk voor een verbetering van de concentratie en het geheugen van medewerkers. Daarnaast werken de prachtige planten en bloemen stressverlagend wat zorgt voor minder sprake van ziekteverzuim.

Groen in de omgeving

Wanneer de daktuinen zijn aangelegd en de binnenkant is aangekleed met voldoende groen resteert er nog één gebied voordat er een echt groen gebouw staat. Dit is het gebied rondom het gebouw. Vooral voor bedrijven is dit van belang. Het komt namelijk steeds vaker voor dat medewerkers hun pauze liever buiten het gebouw doorbrengen dan in de kantine. Het is van belang dat de medewerkers een groene omgeving hebben waar ze zich kunnen ontspannen en even kunnen ontsnappen aan de kantooromgeving. Daarnaast kan het groen rondom het gebouw thema’s onderstrepen en bijzondere plekken highlighten.

Wilt u een groene transformatie?

Bent u enthousiast geworden over het toevoegen van groen bij gebouwen en wilt u een bijdrage leveren aan een betere leefomgeving? Neem dan contact met ons op en wij kunnen uw gebouw een groene make-over geven. Verder kunt u ons ook inschakelen voor adviezen over de implementatie van deze duurzame toevoegingen aan de samenleving.

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.