T 0318 51 90 39

Groene schoolpleinen

Kind en natuur: kies voor een biodivers en educatief schoolplein
Een school-of speelplein kan veel meer zijn dan een pauzeplaats, overblijfplek en fietsenstalling. Het kan een plek worden waar kinderen de ruimte delen met flora en fauna. Een buitenlokaal met diertjes, planten, struiken en bomen.

Kinderen kunnen er op zoek naar lieveheersbeestjes, pissebedden en rupsen. Ze gebruiken de natuurlijke elementen zoals bomen en struiken om verstoppertje te spelen. Misschien past er zelfs een waterpomp of een waterspel? Hoe dan ook, het is een schoolplein waar kinderen weer in contact komen met de natuur.

Voor kind, flora en fauna
Zo’n groen schoolplein spreekt waarschijnlijk tot ieders verbeelding. Het geeft kinderen elke dag de kans op natuurbeleving en biedt mogelijkheden voor natuureducatie. Maar een groen schoolplein draagt ook bij aan het behoud van soorten planten en dieren, de biodiversiteit. Hoe werk dat en hoe pak je dat aan?

Twee pijlers van een biodivers schoolplein
Het start met slim kijken naar het terrein, het gedrag van kinderen en de gebruiksfuncties. Betrek er dus een ontwerper bij. Daarnaast zijn er 2 belangrijke keuzes in het biodiverser maken van een school- of speelplein:

1) Vergroot het groenoppervlak
Biodiversiteit, maar ook wateradaptatie en het tegengaan van hittestress, heeft belang bij 1 keuze: vergroting van het groenoppervlak op het plein. Nu denkt u misschien: ‘En mijn fietsen, kliko’s en speeltoestellen dan?’ Dat hoeft geen probleem te zijn. Zo heeft een school in Arnhem gekozen voor een wand met hangende plantenbakken waar de kinderen plantjes kweken en verzorgen. Ook zijn er vaak loze ruimten die voor groen benut kunnen worden en kan het kunstgras of het rubber onder de speeltoestellen makkelijk vervangen worden door natuurlijke materialen waardoor overtollig water makkelijk weg kan in de bodem. Of laat klimop tegen een muur groeien. Mussen en merels nestelen er graag in en bijen zijn er dol op als de klimop bloeit.

Pluktuin 300x200 - Groene schoolpleinen

Insectenminnende soorten in een pluktuin.

2) Kies voor insectenminnende beplanting
Iedereen weet het: een vlinderstruik trek vlinders aan. En de vlinderstruik is een eenvoudige heester. Hij heeft weinig nodig, kan goed tegen een stootje. Zo is er een heel assortiment aan planten te bedenken die waarde hebben voor vlinders, bijen, en vogels, én die goed in te passen zijn op een school- en speelplein. Voor een indruk van vlinder- en insectenminnende planten kunt u eens kijken op de website van de Vlinderstichting.

Contactpersoon

Marc de Jager portret 150x150 - Groene schoolpleinen

Marc de Jager
Adviseur Natuurlijk spelen

T: 06 - 51 10 99 56
E: mdejager@ginkelgroep.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Persoonlijk advies nodig?