Terug naar diensten

Wat houdt natuurgezuiverd water in?

Veel mensen dromen van de mogelijkheid om te zwemmen in hun eigen achtertuin, maar willen geen chloor of andere chemicaliën gebruiken in hun zwembad. Want wie wil er nu zwemmen in schadelijke stoffen? Chloor is namelijk niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook ongezond voor mensen.

Wij maken hierin een onderscheid in verschillende typen water.

 • Zwemvijver
 • Natuurgezuiverd zwembad
 • Pure Pool
 • Natuurlijke waterpartij
 • Openbaar natuurgezuiverd zwembad

Waarom natuurlijk water?

Water is een kostbare grondstof en we dienen er behoedzaam mee om te gaan. Ecologie, duurzaamheid en zwemplezier vrij van chemicaliën zijn voor de Koninklijke Ginkel Groep de drijfveer voor het maken van natuurgezuiverde waterprojecten.
Natuurgezuiverde zwemvijvers en -baden kennen veel voordelen ten opzichte van de typische chloorbaden.

Voordelen zwemvijver:

 • Levendig en helder water vrij van chemicaliën
 • Natuurlijke zelfreiniging door planten
 • Natuurgetrouw designelement in uw tuin
 • Gemakkelijk in onderhoud

Voordelen natuurgezuiverd zwembad:

 • Kristalhelder water vrij van chemicaliën
 • Zonder regeneratiezone en (kan zonder) planten
 • Weinig onderhoud en spaarzaam waterverbruik
 • Ombouwen van een traditioneel zwembad naar living pool is mogelijk

Natuurlijke waterpartij

Een natuurlijke waterpartij kan een prachtig element zijn in uw tuin, maar ook een functioneel element. U draagt daarmee namelijk bij aan de volgende factoren:

 • Verlaging van de omgevingstemperatuur
 • Verhogen biodiversiteit
 • Vasthouden van regenwater
 • Een opwaardering van uw huis of gebouw

Zwemvijvers en natuurlijk water

Uitgevoerde projecten

De diversiteit aan projecten die de Koninklijke Ginkel Groep maakt en onderhoudt is groot. Bekijk hieronder een selectie van gerealiseerde projecten.

Hoe werkt een zwemvijver

In het ontwerp van een zwemvijver wordt een verhouding tussen zwem- en plantgedeelte aangehouden van 1:1. Het zwemgedeelte van een zwemvijver dient tenminste een oppervlakte te hebben van 30 m2. De diepte van het zwemgedeelte is minimaal 180 centimeter. Dat is de basis voor een goed functionerende zwemvijver.

Verontreinigingen in het water worden opgenomen door de planten in het plantgedeelte. Voedingsstoffen voor algen en schadelijke bacteriën worden vernietigd door natuurlijke waterorganismen. De zwemvijver is verrijkt met zoöplankton, dat een belangrijke rol speelt bij het schoon en helder houden van het water. De natuurlijke processen worden ondersteund en versterkt door technologie. Deze technische componenten vergen weinig onderhoud en zijn eenvoudig te bedienen.

Hoe werkt een natuurgezuiverd zwembad

Een living pool ziet eruit als een traditioneel zwembad, maar werkt volledig natuurlijk. In tegenstelling tot een zwemvijver is er geen noodzakelijke regeneratiezone met planten nodig. Bij een living pool zorgen een ondergronds geplaatst biofilter en fosfaatfilter voor de biologische- en fysische zuivering van het water. Zo blijft het water altijd helder en vitaal. De gebruikte technische componenten vergen weinig onderhoud en zijn eenvoudig te bedienen.

Het energie- en waterverbruik is beduidend lager. Een natuurgezuiverd zwembad wordt maar één keer gevuld in tegenstelling tot een traditioneel zwembad dat elk voorjaar gevuld en in de herfst geleegd moet worden. Duizenden liters gechloreerd water komen daardoor in het milieu terecht.

Er zijn mensen die er een sport van maken om hun vakantieverblijf te boeken daar waar een infinity pool ligt. Een uniek zwembad die optisch overloopt in een adembenemende omgeving. Op de Utrechtse Heuvelrug hebben we zo’n prachtige infinity pool mogen maken. Feitelijk is het niet anders dan een natuurgezuiverd zwembad, alleen hier loopt het water over de rand.

Hoe werkt een PurePool

Een PurePool oogt, net als een natuurgezuiverd zwembad, als een traditioneel zwembad. Een bio- en fosfaatfilter zorgen voor de natuurlijke zuivering van het water. Het grote verschil met een living pool is dat het een kant-en-klaar bad is. De mal wordt van tevoren gemaakt. Dit zorgt voor een aanzienlijk kortere bouwtijd ten opzichte van een living pool.

Met een dieplader wordt het zwembad afgeleverd en vervolgens, met behulp van een hijskraan, op de juiste positie geplaatst. Vervolgens wordt het bad, met behulp van speciale profielen, waterpas gesteld. De plaatsing van een PurePools zwembad duurt gemiddeld 2 werkdagen. De complete bouwtijd inclusief voorbereidingen en afwerkingen is circa 1 werkweek.

De PurePool is verkrijgbaar in vier afmetingen. De zwembaden hebben een standaard diepte van 150 cm.

 • 1200 x 410 cm
 • 1000 x 410 cm
 • 800 x 410 cm
 • 600 x 300 cm

Een PurePool kan worden aangepast aan uw wensen. Bijvoorbeeld met een tegenstroom systeem, verlichting, verwarmd door middel van roldeck.

Hoe werkt een openbaar natuurgezuiverd zwembad?

Door een recente wetswijziging is een natuurlijkgezuiverde zwemvijver of -bad ook mogelijk voor de openbare sector. Een natuurlijk openbaar zwembad werkt qua zuivering hetzelfde als een zwemvijver. Één van de belangrijkste verschillen is de belasting van het bad. Inmiddels hebben wij twee openbare baden mogen maken (bekijk project zwembad de Peppel). Dit zijn de enige openbare natuurgezuiverde zwembaden van Nederland. Middels een rekenmodel en toetsing van de ligging kunnen wij de belastbaarheid van het bad berekenen. Een bezoekersaantal van bijvoorbeeld 3000 personen per dag behoort zeker tot de mogelijkheden.

Net als bij een zwemvijver maakt de plantenzone een wezenlijk onderdeel uit van het natuurzwembad.

Er zijn verschillende manieren om een natuurzwembad te verwarmen. Dit kan door stadswarmte, een warmtepomp, zonnecollectoren of een solar roldeck.

Onderhoud zwemvijver

De skimmerkorf moet afhankelijk van het seizoen dagelijks tot wekelijks worden geleegd.

Net zoals de planten in uw tuin, dient de beplanting van de regeneratiezone ook onderhoud te krijgen. In de zomer moeten de waterplanten meerdere keren gesnoeid worden. In de winter de oeverplanten.
De afgezette sedimenten, zoals grind en zand, moeten minstens één- tot tweemaal per jaar uit de put worden gehaald en worden schoongemaakt.

Onderhoud natuurgezuiverd zwembad, infinity pool, PurePool

Als het zwembad is gevuld met natuurlijk water dat gezuiverd wordt zonder chloor, is het normaal dat zich een natuurlijk laagje op de wanden van het zwembad vormt. Deze laag laat zich eenvoudig verwijderen door een zwembadrobot. Soms is het nodig om de robot te helpen op plaatsen waar deze niet kan komen. Het zwembad moet jaarlijks met een aantal kleine stappen winterklaar worden gemaakt. In het voorjaar moet het zwembad met een aantal stappen weer in werking worden gezet.

Onze medewerkers ontzorgen u graag in het onderhoud. Wij stellen een onderhoudscontract op aan de hand van uw wensen. 

Advies van een projectadviseur
Advies van een projectadviseur

Ik ben Jorrit Zwart en adviseer u graag