AMERSFOORT
Een tuin op een winkel- of parkeerdak. Optigroen, een Amersfoorts bedrijf, draait er de hand niet voor om. Het aantal opdrachten stijgt opvallend sterk in deze tijd van bezuinigingen, maar de afhankelijkheid van subsidies is nog groot. Amersfoort geeft géén subsidie, toch zijn ook hier opmerkelijke voorbeelden te vinden.
Verrassend. Binnentuinen bij de flats aan het Eemplein. Van buiten ogen de woonblokken massief stenig, maar eenmaal de centrale ingangen gepasseerd, blijken de galerijflats uit te kijken op wat je met wat goede wil stadsparkjes kunt noemen. Aangelegd op het beton van de onderste winkellaag of de parkeergarage. Die goede wil is nodig, omdat de bloemen en struiken nu ook weer niet welig tieren. ,,Daktuinen zijn in de bouw vrijwel altijd de sluitpost,” verzucht Walter van de Werken, verantwoordelijk voor de aanleg. ,,Ook letterlijk. Wij kunnen pas aan de slag als al het andere werk af is. Valt de bouw duurder uit dan begroot, dan wordt er als eerste in ons budget geschrapt.”
VRIJE LOOP
Van de Werken laat nog een frustratie de vrije loop. ,,Daktuinen leveren een extra isolatie op. In de winter blijft het warmer en in de zomer koeler. Waar wie heeft daar baat bij? Niet de bouwer, die zal het, oneerbiedig gezegd, een zorg zijn wat zijn kopers of huurders aan stook- of aircokosten betalen. Voor de gebruikers levert het wél een besparing op, maar pas op de lange termijn. Eerst moeten de aanlegkosten worden terugbetaald en dat is in de praktijk nog een stevige hobbel.” Een van de grootste spelers in de dak- en gevelbegroeiing is het Duitse bedrijf Optigrün, dat sinds 2008 een vestiging voor de Benelux in Amersfoort heeft. Optigroen deed niet alleeen het technische ontwerp voor de woonblokken op het Eemplein, maar ook voor de wintertuinen van Campina op het Stationsplein en voor de woonblokken op de Laak in Vathorst. Voor de uitvoering wordt samengewerkt met gespecialiseerde ‘dakhoveniers’, waaronder het bedrijf van Walter van de Werken (Koninklijke Ginkel Groep uit Veenendaal).
Groeien doet Optigroen wel degelijk. Sinds directeur Henk Vlijm zijn kantoortje aan de Nijverheidsweg-Noord betrok, boekte hij jaarlijks een omzetgroei van gemiddeld 25 procent. ,,Dat geweldige cijfer danken we vooral aan subsidiegemeenten zoals Amsterdam en Rotterdam,” vertelt hij. ,,Die Subsidies zorgen vor nét dat zetje extra. Zeker bij het realiseren van duurzaamheid geldt dat de kosten voor de baat uit gaan.” Een economisch argument dat steeds beter aanslaat, is dat van de waterbuffering. Groene daken houden een hoog percentage regenwater vast, wat kan leiden tot besparingen bij de aanleg van de riolering en de waterzuivering.
Amersfoort geeft géén subsidies op groene daken en daktuinen. ,,Toch hebben we uitstekende ervaring met woningcorporatie de Alliantie,” zegt Vlijm. ,,Projecten als op het Eemplein laten zien dat duurzaamheid niet alleen met de mond wordt beleden.” Het nieuwste daktuinproject van de Alliantie wordt De Orion in wijk De Koppel.
Bron: Algemeen Dagblad
Door: Eric van der Velden