De gezamenlijke zwemvijver Ithaka in Almere gooit hoge ogen bij de bewoners. Met het warme weer in juli en augustus is het heerlijk vertoeven aan de waterkant van nederlands grootste natuurlijk gefilterde zwemvijver. De zwemvijver die in Wenen al een internationale designprijs won, brengt gezelligheid en saamhorigheid.

 

NRC:
Thijs Wolzak fotografeert deze zomer buitenshuis.
Deze week: een gedeeld zwembad.

 

Zwembad ‘Te koop: huis met zwembad. Op een steenworp afstand van Amsterdam. ‘De verkoopslogan van het nieuwbouwcomplex Ithaka in Almere trok de belangstelling van de Amsterdammers Wouter (architect, 31) en Gerlieke (socioloog, 32) Bak. Een jaar later vinden ze het ,,bijna jammer” dat ze over een paar weken op vakantie gaan. ,,Het is heerlijk om hier op een vrije dag rond het zwembad te hangen”, zegt Gerlieke. ,,We lopen zo vanaf ons terras de tuin in. Op zomerse dagen is het hier heel gezellig.”

 

Koud water Het zwembad is gezamenlijk bezit van de bewoners: een betonnen bak van 50 meter lang en 1.40 meter diep met water dat op biologische wijze wordt gezuiverd in de vijver met planten ernaast. Een tuincommissie, waar Wouter en Gerlieke overigens geen lid van zijn, doet het onderhoud. Op zonnige dagen is het onverwarmde water volgens Gerlieke ,,warmer dan de Noordzee”. Dochter Marie (1) heeft nog geen woord voor het zwembad, maar ze wijst voortdurend in die richting. ,,Het diepe bad vindt ze leuker dan het poedelbadje.”De Bengaalse kat Feng is een paar keer nat thuisgekomen. ,,Vermoedelijk is hij achter een eend in de vijver aan gegaan.” Als het complex straks af is, wordt de tuin omsloten door woningen. Bewoners kunnen via een hek, waarvan alleen zij de sleutel hebben, de binnentuin in.

 

Fietsen Hun zomerwoning ligt vlak bij de bossen en de IJmeerdijk. Als ze daarover fietsen, kunnen ze Amsterdam zien liggen. ,,Dan zwaaien we even. We missen het wel, maar het is dichtbij.”

 

Bron: NRC

 

Lees hier meer over de gewonnen internationale designprijs

Of algemene informatie over zwemvijver Ithaka

Opening Ithaka