Een groendak van 1.100 vierkante meter waarop 123 zonnepanelen staan. Het Arnhemse kenniscluster, dat in aanbouw is in Rijnboog, levert een bijdrage aan een goed stadsklimaat én duurzame energievoorziening. Dit zogeheten ‘solargroendak’ is het grootste in Nederland, aangelegd door de Koninklijke Ginkel Groep.

 

Wethouder Margreet van Gastel (milieu, duurzaamheid, groen) stelt het groene dak-met-zonnepanelen in gebruik op vrijdag 8 maart 2013.

 

Het dak wordt beplant met sedums, grassen en kruiden, die veel vlinders en bijen aantrekken. Een deel van de beplanting bestaat uit heesters, die vogels een goed verblijf bieden. Dat brengt extra leven in Rijnboog. Het groene dak verbetert het binnenstadsklimaat doordat het verontreinigde lucht filtert, de zomerhitte opneemt en de luchttemperatuur in de omgeving verlaagt. Bovendien zorgt het groene dak voor een aangenamer, koeler binnenklimaat ’s zomers in het kenniscluster.

 

De combinatie van een groen beplant dak met zonnepanelen is bijzonder. Omdat niet alleen de open ruimte op het dak maar ook de ruimte onder de zonnepanelen beplant wordt, kunnen de zonnepanelen optimaal werken. Het dak verlaagt de omgevingstemperatuur, waardoor de panelen meer zonne-energie kunnen opnemen en een langere levensduur hebben.

 

De Koninklijke Ginkel Groep heeft de omgeving van het kenniscluster reeds groen ingericht. De voetgangersbrug over de Weerdjesstraat is voorzien van hang- en klimplanten en het aangrenzende gebouw ‘Circa dat…’ heeft een groene gevel gekregen. Het kenniscluster en omgeving is zo een heel duurzaam en innovatief deel van de Arnhemse binnenstad.

 

Kenniscluster

Het kenniscluster wordt de krachtenbundeling van Bibliotheek, Historisch Museum, Kunstbedrijf en Volksuniversiteit Arnhem. Het gebouw dat over enige maanden gereed komt, zal eerst dienen als hoofdlocatie van de Mode Biënnale Arnhem (M°BA13) van 8 juni tot 21 juli.